Naket om livet efter tragedin

Död kompis är på en gång en berättelse om sorg, en uppväxtskildring och ett osentimentalt men kärleksfullt hyllningsporträtt, skriver Sebastian Johans.

8 maj 2012 10:09

Serietecknaren Simon Gärdenfors estetik bär tydliga spår av den där första sensationen som åtminstone de flesta som växte upp på 1980-talet erfor då de kom över en påse sprakande rymdtuggummi och häpet kände de små explosionerna på tungan samtidigt som solen på ett nästan överjordiskt sätt skickade i väg en blinkning via förpackningens djupblå metallicfärg.

I sin nya grafiska roman, Död kompis, som tidigare har publicerats som en följetong i serietidningen Rocky, tar Gärdenfors med ett fint färgtryck sin stil till en ny nivå.

Och inte bara stilen känns mer konsekvent än tidigare. Också det självutlämnande, kraftigt Hunter S Thompson-influerade, berättande som kännetecknat merparten av Gärdenfors tidigare produktioner har här masat sig ytterligare några steg framåt.

I böcker som den självbiografiska Simons 120 dagar, där tecknaren reste runt och övernattade, söp och knullade hos människor som anmält sig som värdar på hans hemsida, finns förvisso en rakt och självutlämnande anslag, men också en liten underström av cool distans.

I Död kompis, som berättar om en gammal bästis som dog i hjärnhinneinflammation, bara 19 år gammal, och de långtgående konsekvenser tragedin har lämnar i Gärdenfors eget liv i form av depressioner, bindningssvårigheter och en mer allmän alienation, är han naknare eller mer uppriktig än någonsin.

Boken är på en gång en berättelse om sorg, en uppväxtskildring och ett osentimentalt men kärleksfullt hyllningsporträtt. Gärdenfors gulliga figurer, som är matade med en arsenal av japansk populärkultur och snygga flyers, är dessutom snäppet enklare och snyggare än förut.

Att boken har hårda pärmar och levereras i en fin bokkassett gör förstås inte helheten sämre. Att påstå att Död kompis är en av årets snyggaste böcker är ingen överdrift.

Den karakteristiska humorn är också intakt trots att ämnet är mörkare än tidigare, och till skillnad från många andra serieromaner växer berättelsen när den intas i ett svep i stället för i kortare avsnitt.

Död kompis är en obrutet underhållande och berörande sträckläsare och har egentligen inget annat problem än att den kommer att göra det väldigt svårt för Simon Gärdenfors att överträffa sig själv.

Litteratur

Simon Gärdenfors

Död kompis

Egmont

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sebastian Johans