Konstant spänning

I John Ajvide Lindqvists nya kortroman Tjärven karvar författaren fram en spänningstät berättelse där zombieskräcken huserar fritt, skriver Daniel Åberg.

9 juni 2011 07:00

John Ajvide Lindqvists nya bok Tjärven har i stort passerat tyst förbi. Den korta romanen, cirka 140 sidor till omfånget och skriven på 35 dagar, ges endast ut som e- och mp3-bok, och kommer inte ut på författarens vanliga förlag Ordfront, utan har producerats i egen regi. Men låt inte anspråklösheten lura er – Tjärven är John Ajvide Lindqvist när han är som bäst.

Det rör sig om en kompakt historia inte bara till omfånget. Sju gamla gymnasiekompisar återförenas 25 år efter studenten och beger sig till den avlägsna skärgårdsön Tjärven. Utrustade med mat, sprit och en bergsprängare laddad med Modern Talking-kassettband ska de fira midsommar ihop. Väl på den obebodda klippön där endast en fyr håller dem sällskap förlorar de både båt och mobiltelefoner. Avskurna från omvärlden möter de snart ett större problem – dagen då de levande firar sommarsolståndet stiger drunkningsoffer upp ur havet för att tillbe solen. De råkar också vara vrålhungriga, framför allt gillar de hjärnor.

Upplägget är enkelt, spelplatsen begränsad och spänningen konstant nagelbitande. Ajvide Lindqvist ödslar inget utrymme på sidohistorier, karvar endast med små medel fram sju individer med små inre demoner och låter sedan zombieskräcken husera fritt.

Likt den amerikanske skräckmästaren Stephen King är John Ajvide Lindqvist väldigt duktig på att teckna fina personporträtt och att förankra skräcken i en realistisk vardagsmiljö. I Tjärven låter han det förra stå tillbaka men brassar på för fullt i det senare. För om nu en zombieattack ska ske, vad kan då vara mer apart än att låta massakern äga rum under klarblå midsommarhimmel mellan sill och nubbe i skärgårdsmiljö?

Tjärven för med sina snäva ramar tanken mer till ett filmmanus än en roman, och det skulle inte förvåna mig om berättelsen inom något år omvandlats till en blodig splatterfilm. För frågan är om Ajvide Lindqvist någonsin varit mer grafisk än när han beskriver de vattensjuka kroppar stadda i olika grader av förruttnelse som kliver upp ur havet. När zombierna går till attack mot de strandsatta är äckelgraden ibland så hög att det är olidligt att läsa.

Om du hör till den majoritet av svenskar som aldrig provat att läsa en e-bok eller lyssnat på en mp3-bok (som alltså är en helt vanlig ljudbok i formen av en mp3-fil) är det hög tid nu. Tjärven är utan tvekan värd det.

LITTERATUR

John Ajvide Lindqvist
Tjärven
e- och mp3-bok

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Åberg