Willy Kyrklund i drabbande samtal om Gud och existensen

Uppsalaförfattaren Willy Kyrklunds teologi och filosofi väcks till liv under julhelgerna i en ny radiodokumentär.

Poeten Willy Kyrklund som levde och dog i Uppsala skulle ha fyllt 100 år.

Poeten Willy Kyrklund som levde och dog i Uppsala skulle ha fyllt 100 år.

Foto: pressbild

Litteratur2021-12-27 16:30

Författaren Willy Kyrklund som gick bort 2009 skulle annars ha fyllt 100 år i år. Han föddes i Helsingfors 1921 men bodde större delen av sitt liv i Uppsala där han också levde sina allra sista dagar i det lilla radhuset i Nåntuna.

I den nya P1-dokumentären "Willy och Gud – ett samtal med Willy Kyrklund" utgår radioproducenten Marie Wennersten från sina möten med Willy Kyrklund i hans hem utanför Uppsala. I hans prosaberättelser och dramer återgår han gärna till klassiska motiv från Bibeln och antiken, motiv som är eviga. Radiodokumentären är ett samtal om Guds eventuella existens, om kunskap, tvivel och sökande.

Willy Kyrklund debuterade 1948 med novellsamlingen "Ångvälten" och hans framgång sträckte sig i decennier framöver till essäsamlingen ”Om godheten” från 1988 som blev som ett andra genombrott för en ny generation läsare. Han blev en inspiratör för många författare i senare generationer och bland annat författaren Balsam Karam hade inte debuterat med romanen "Händelsehorisonten" om det inte varit för hennes möte med Willy Kyrklunds prosa, vilket hon berättar om i radiodokumentären "Vägen till Willy – så lever Kyrklunds författarskap vidare". 

Willy Kyrklund skrev ett slags mellanting mellan filosofi och litteratur. Han utnämndes till hedersdoktor vid Uppsala universitet 1994. 

 "Willy och Gud – ett samtal med Willy Kyrklund" sänds i P1 31 januari klockan 20.03 samt 1 januari klockan 03.48. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!