På slaget 13 på torsdagen öppnas dörren i Börshuset i Gamla stan i Stockholm och kamerorna börjar smattra. Sekunderna senare kungör Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm vilka som får de två Nobelpris i litteratur som delas ut i år. Spekulationerna om vilka som får prisen har pågått i veckor. Så här lät det när UNT talade med några av Uppsalas litteraturkändisar för att få höra om deras förhoppningar och förväntningar.
Ola Larsmo, författare: Lita inte på mig, jag brukar alltid ha fel! Men jag vet förstås att författare som Margaret Atwood, Maryse Condé och Jamaica Kincaid ligger bra till. Det är tre utmärkta namn. Men mest hoppas jag som alltid på amerikanen Don DeLillo. Han är superskarp och har levererat bra böcker i många år. Det som ligger honom i fatet är att han är i slutet av sitt författarskap. Numera belönas inte författare för lång och trogen tjänst på samma sätt som tidigare.
Lars Sund, författare: Jag hoppas innerligt att det inte blir Haruki Murakami, som ju alltid brukar nämnas i förhandstipsen. Det är förstås väldigt subjektivt, men jag tycker att hans böcker är språkligt tunna. Då hoppas jag desto mer på några andra författare. Rumänen Mircea Cartarescu är kanske inte så lättläst men håller hög nivå. Maryse Condé från Guadeloupe är jag också väldigt förtjust i. Eller varför inte ge priset till Margaret Atwood? Det viktiga är att två riktiga författare belönas. Jag har inget emot Bob Dylan som sångare, men att ge honom Nobelpriset var väldigt märkligt.
Anna Nordlund, författare och litteraturvetare: Jag hoppas på breda och populära namn som inte är så kontroversiella. Gärna två kvinnor, inte minst mot bakgrund av hur könsfördelningen ser ut om man tittar tillbaka. I början på 1900-talet var fördelningen mellan manliga och kvinnliga författare visserligen skev. Men nu finns det absolut ingen anledning till att det ser ut som det gör. Jag ser gärna att Joyce Carol Oates får ett av prisen i år, det vore ett utmärkt val.
Anders Källgren, bokhandlare: Jag är en usel tippare och har aldrig lyckats pricka in rätt Nobelpristagare. I år måste det ju bli åtminstone en kvinnlig pristagare om det ska vara någon rim och reson. Varför inte Jamaica Kincaid, hon är en av dem som jag kan tänka mig ligger bra till. En personlig författare är finländskan Sofi Oksanen. Hennes bok "Utrensningen" gjorde starkt intryck på mig. Hon är ju en förhållandevis ung författare så det vore ju kul om hon uppmärksammades.
Margaretha Fahlgren, professor i litteraturvetenskap: Det är jättesvårt, det har ju gått extra lång tid sedan förra gången. Det måste bli en kvinna i år, eller ännu hellre två kvinnor. Jag brukar föreslå Joyce Carol Oates, men hon kommer nog inte att få det. Hon har skrivit för mycket. Men hon når ut. Joan Didion tycker jag vore ett bra val, hon är intressant som förnyare. Eller Margaret Atwood, som också har förnyat romanen.
Ulrika Knutson, författare och journalist: Jag önskar att Olga Tukarczuk, som rotar i Polens och hela Europas historia, får pris – gärna tillsammans med Ludmila Ulitskaja, en av Rysslands mest läsvärda berättare. Eller varför inte Dag Solstad, knarrig och rolig norrman? Men poeten Anne Carson från Kanada ligger nog bäst till. Det kanske blir Carson och Jamaica Kincaid? Det vore också roligt.