Det mörka moderskapet väller fram i litteraturen

Uppsala universitet för samman genusvetenskap, litteraturvetenskap och vårdvetenskap för att finna ny kunskap om mödraskap.

Filosofen Jonna Bornemark samtalar under fredagen utifrån sin  bok "Himmel och hav" om graviditet, födande och småbarnstiden.

Filosofen Jonna Bornemark samtalar under fredagen utifrån sin bok "Himmel och hav" om graviditet, födande och småbarnstiden.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Litteratur2021-11-25 16:45

Överallt i litteraturen syns just nu moderskapet, graviditeterna och förlossningarna. I Pooneh Rohis "Hölje” drabbas en kvinna av minnesförlust och hon tycks psykotisk efter sitt barns förlossning. I Elinor Torps ”Moderkakan" blir en nyförlöst kvinna kvar på BB eftersom hon inte kan sluta gråta. I Elise Ingvarssons ”De näst största städerna” kämpar en kvinna för att älska sin nyfödda son. I Emilia Millares ”Bära frukt” avslutar en kvinna en långt gången graviditet på grund av ett hjärtfel och föder ett dött barn.

Detta är bara en del av alla de moderskapsromaner som kommit ut under året. Vad säger de litterära skildringarna av moderskap och födande om den tid vi lever i? Den frågan ställer sig forskarna i det tvärvetenskapliga projektet "Mamma hursomhelst" vid Uppsala universitet. Här samarbetar forskare från litteraturvetenskap, genusvetenskap och vårdvetenskap för att få ny kunskap om moderskap genom litteratur, filosofi, konst och medicin. 

– Bland annat har vi låtit aktiva barnmorskor som jobbar på en abortmottagning att läsa skönlitterära skildringar om abort. Vi diskuterade texterna tillsammans och de kunde väva in berättelser från sitt arbete. Berättelserna svarar på sådant som händer i samhället och om hur kvinnor mår i förhållande till barnafödande och moderskap, säger Anna Williams, professor i litteraturvetenskap på Uppsala universitet.

Fredagen 26 september håller nätverket "MotherNet" en samtalskväll, "ModersSkapande", för allmänheten. Där ska poeten Helena Granström, filosofen Jonna Bornemark, konstvetaren Ylva Hillström och läkaren Sara Sylvén samtala om aspekter kring graviditet och moderskap.

– Sara Sylvén som är psykiater kommer att lyfta ämnet förlossningsdepressioner som drabbar 10– 15 procent av alla kvinnor. Det har skett mycket forskning om det, bland annat inom området biblioterapi, att läsa för att läka, som haft bra effekter på kvinnor med förlossningsdepression, säger Anna Williams.

Helena Granströms roman "Hysteros", liksom filosofen Jonna Bornemarks nya bok "Jag är himmel och hav" handlar om den gravida kvinnans jag-upplösning och hur det är att vara en och två personer samtidigt. Jonna Bornemark vill med en undersökning av graviditetens, födandets och småbarnstidens erfarenhet, skapa en filosofi för de sammanbundna kropparna och för livets logik.  

– Helena Granström skriver nu ytterligare en bok om moderskap, som heter "Königsberg" som handlar om det ofödda barnets status. Konstvetaren Ylva Hillström ska prata om den franska konstnären Niki de Saint Phalle som gjort skulpturer av mödrar och som lämnade sin man och sina två barn för att ägna sig åt sin konst.  Vi hoppas att de olika perspektiven kan löpa samman i en diskussion som tar oss framåt kunskapsmässigt.

Även Uppsalaförfattaren Elin Cullhed, som i måndags vann Augustpriset, behandlar i sin roman "Eufori. En roman om Sylvia Plath" hur moderskapet ställer sig i vägen för karriären och hur depressionerna gör moderskapet svårt och skuldtyngt. 

– Det finns en stark yngre föräldrageneration som nu ger moderskapet plats och trots att det kommit flera könspolitiska reformer, som förskola och märkta pappadagar i föräldraförsäkringen, är det mycket som fortfarande skaver i dessa frågor med BB-krisen, "Förlossningsvrålet" och skammen i att må dåligt när man fått ett barn, säger Anna Williams.

ModerSkapande

Samtalskvällen om ModerSkapande anordnas av litteraturvetenskapliga institutionen och hålls på Humanistiska teatern klockan 18.00, riktar sig till allmänheten och är gratis. 

Seminariet är ett resultat av ett EU-finansierat forskningsnätverk om moderskap där Uppsala universitet samarbetar tvärvetenskapligt med universitetet i Vilnius i Litauen och universitetet i Maynooth på Irland. I samarbetet ingår genusforskare, forskare inom litteraturvetenskap och forskare inom vårdvetenskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!