Palestinsk författare gör gästspel på Uppsalafestivalen

Vad skulle hända om alla palestinier i Israel försvann? Det utforskar Ibtisam Azem i sin kritikerrosade roman, som hon kommer till Uppsalas internationella litteraturfestival för att prata om 23 mars.

"Som kvinna, feminist och palestinier kände jag mig kvävd och ville flytta någon annanstans. Jag har pluggat och bott i Jerusalem och Tyskland. Nu bor och jobbar jag som journalist i New York", säger Ibtisam Azem.

"Som kvinna, feminist och palestinier kände jag mig kvävd och ville flytta någon annanstans. Jag har pluggat och bott i Jerusalem och Tyskland. Nu bor och jobbar jag som journalist i New York", säger Ibtisam Azem.

Foto: Pressbild/Uppsala Internationella Litteraturfestival

Litteratur2024-03-19 05:00

Ibtisam Azams roman "Sifr al-Ikhtifaa" (2014) fick internationellt genomslag när den fem år senare översattes till engelska som ”The book of disappereance”. 

– Saker jag skriver är kopplade till min historia och vad som hänt i mitt hemland där jag växte upp, säger hon på telefon från New York.

Två vänner, en palestinsk och en judisk, försöker hantera traumat av att israelerna upptäckt att alla deras palestinska grannar försvunnit. Berättelsen konfronterar två minnen av deras olika perspektiv. Ariel, en liberal sionist är kritisk mot ockupationen av palestinska områden men tror samtidigt på det israeliska projektet. Alaa förföljs av sin mormors minnen av fördrivning och av att ha blivit flykting i sitt eget hemland. 

Ibtisam Azam växte upp i en liten stad nära Jaffa. Hon berättar att Jaffa innan 1948 var den viktigaste staden i Palestina då den var mest ekonomiskt och kulturellt utvecklad. Majoriteten av människorna blev sen bortdrivna. 

– Jag ville ha med Jaffa som en symbol för vad som hände då.

Ibtisams mormor är ursprungligen från Jaffa. Hon var en av dem som blev fördriven, men stannade i närheten. Mormodern i boken är inspirerad av Ibtisams mormor.

– Den är inte rakt av baserat på henne, men av hennes karaktär och berättelser om Jaffa som hon berättade för mig när jag var barn. 

En av anledningarna till att Ibtisam skrev boken var för att prata om grundorsaken till den palestinska katastrofen. 

– Jag har noterat att man ofta i det israeliska samhället, även bland de så kallade liberalerna, till den största delen pratar om ockupationen 1967 (sexdagarskriget). Men det är så mycket som är utelämnat, vilket är det som hände 1948 och påverkar palestinierna än idag. 

Ibtisam Azam berättar att vara skribent är ett bra sätt att föra verkligheter närmare människor runtom i världen. 

– Man kan gå in i den inre världen av människor som är påverkade av de saker som nyheterna skildrar på endast en minut. Romanen är alltid en plats att fördjupa sig i vad som händer. 

Hon fortsätter:

– Det är inte ofta omvärlden hör palestinska röster. Det finns gott om rubriker i nyheterna om ämnet, men inte så mycket om vad det faktiskt innebär att vara under kolonisering eller vad ockupation och apartheid innebär i det dagliga livet.

Uppsala internationella litteraturfestival arrangeras för sjunde året, 20–23 mars.

Festivalens program

Uppsala internationella litteraturfestival arrangeras på flera platser runtom i Uppsala. 

Stadsbiblioteket 

Mänskliga öden tecknade inifrån krigets Libanon. Samtal mellan författaren Hoda Barakat från Libanon och litteraturkritikern Jenny Aschenbrenner.

Onsdag 20 mars, kl 18.15

Humanistiska teatern 

En israelisk patriots perspektiv på palestiniers öde kl. 19.00. Ett samtal mellan författaren Gideon Levy från Israel och festivalens Kholod Saghir och Mikael Olsson Al Safandi.

Torsdag 21 mars, kl 19

Uppsalas stadsteater

Fredag 22 mars:

Livsfarliga översättningar i Libyen, kl 17.00. Ett samtal mellan den libyske författaren och översättaren Mamon Zaidy med poeten, regissören och litteraturkritikern Magnus Dahlerus. 

Iraks kluvna identiteter, kl 18.30. Ett samtal mellan den irakiska journalisten och författaren Inaam Kachachi och litteraturkritikern Gabriella Håkansson.

Lördag 23 mars:

Om palestinierna bara försvann, kl 16. Den palestinska journalisten och författaren Ibtisam Azem i samtal med poeten och kulturproducenten Burcu Sahin.

Black sea lit – Berättelser från en krigsskådeplats med omgivningar, kl 17.15. Ett panelsamtal med författare så som Ina Vulthanova, Archil Kikodze, Halyna Kruk, Bogdan Cosa och Anush Kocharyan. 

Svarta havs-författare och musik, kl 18.45. Läsning av författare från ”Black Sea Lit” och musik med Jacob Kellerman. Skådespelarna Malin Tengvard och Emil Brulin, samt författarna läser utvalda texter.

Kulturell dominans och underordning, kl. 20.15. Ett panelsamtal med Hassan Blasim, Ibtisam Azem, Armen H Ohanyan och Lyudmila Khersonska. Samtalet leds av Christina Kullberg, professor i franskspråkig litteratur som deltar i forskning om världslitteratur.

Uppsala konstmuseum  

Ukrainsk poesi, konst och judiskt arv. För första gången presenteras den ukrainske poeten Boris Cheronskijs dikter i svensk översättning av Dmitri Plax.

Lördag 23 mars, kl 14

undefined
Kholod Saghir är konstnärlig ledare på Uppsala internationella litteraturfestival. "Det som är nytt för i år är att vi skapat utrymme för diskussioner och paneldebatter mellan författarna", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!