"De förtjänar Nobelpriset i litteratur"

Joyce Carol Oates och Joni Mitchell är två av namnen på önskelistan när sju av Uppsalas litteraturprofiler får chansen att utse årets Nobelpristagare. Klockan 13 på torsdagen kommer beskedet från den enväldiga Svenska Akademien.

Joyce Carol Oates är Lina Nordquists och Ulrika Lagerlöfs favorit till årets Nobelpris i litteratur.

Joyce Carol Oates är Lina Nordquists och Ulrika Lagerlöfs favorit till årets Nobelpris i litteratur.

Foto: TT/Pressbilder

Litteratur2024-10-09 11:00

Författarna Lina Nordquist och Ulrika Lagerlöf tycker att det är hög tid att Joyce Carol Oates får priset. Amerikanskan har i decennier nämnts som en kandidat, utan att nå ända fram.

– Jag har ingen aning om varför hon inte fått priset. Själv kan jag inte sluta läsa henne och det är jag inte ensam om. Hennes böcker finns i så många bokhyllor, och på biblioteken är de ofta utlånade, säger Lina Nordquist och framhåller Joyce Carol Oates vassa skildringar av oss människor.

– Hon visar hur oempatiska och grymma vi kan vara. Ofta hittar hon en öm punkt som hon trycker på. Och sen trycker hon lite till.

Ulrika Lagerlöf betonar Joyce Carol Oates mångsidighet och enorma produktion.

– Med över 100 verk bakom sig som skickligt skildrar ett brett spektrum av människoöden har hon gjort avtryck och blivit en förebild för folk över hela världen. 

undefined
Uppsalaförfattaren Ellinor Skagegård tycker att vispoeten Joni Mitchell är värd Nobelpriset i litteratur.

Författaren och journalisten Ellinor Skagegård lanserar den kanadensisk-amerikanska singer-songwritern Joni Mitchell som sin egen favorit.

– Jag skulle bli hemskt glad om priset gick till en musikpoet igen. Bob Dylan fick det 2016 och jag tycker att Joni Mitchell under sin långa karriär skapat ett eget och nydanande litterärt universum där hon blandar personligt, allmänmänskligt och politiskt. Därtill med ett smärtsamt vackert bildspråk och formuleringar som liksom smälter i munnen, säger Ellinor Skagegård. 

undefined
Kholod Saghir anser att Amin Maalouf är en lämplig Nobelpristagare. Här ses han på en bild från 1993 då han belönades med det prestigefyllda Goncourt-priset.

Kholod Saghir, skribent, översättare och konstnärlig ledare för Uppsala internationella litteraturfestival, vill gärna belöna Amin Maalouf med Nobelpriset. Den libanesisk-franske författaren har skrivit ett tiotal romaner och är i dag den franska akademiens ständige sekreterare.

– Han är stilistiskt mycket intressant och har en förmåga att växla skickligt och trovärdigt mellan att vara åskådare och tänkare i sina romaner. Amin Maalouf förespråkar samexistens och tolerans. Jag läser honom när jag vill vidga mina vyer och när jag behöver tro att det finns hopp om oss människor.

Maaloufs böcker har översatts till ett 50-tal språk. På svenska finns "Leo Afrikanen" och "Korstågen enligt araberna". 

undefined
Den ukrainske författaren Serhij Zjadan (t v) på ett foto från ett Sverigebesök 2014. Honom vill Nils Håkanson tilldela Nobelpriset i litteratur.

Författaren och översättaren Nils Håkanson vill ge priset till ukrainaren Serhij Zjadan, poet och romanförfattare.

– Han är förhållandevis ung, 50 år, och kanske ännu inte mogen för Nobelpriset. Men i sina böcker har han på ett bra sätt lyckats fånga Ukrainas utveckling sedan murens fall. Jag uppfattar honom som klarsynt och ibland cynisk, samtidigt som det finns en idealistisk anda över hans verk. Flera av dem finns översatta till svenska, säger Nils Håkansson och tillägger att Serhij Zjadan i dag ligger i fält och ingår i de ukrainska stridskrafterna.

undefined
Uppsalaförfattaren Sebastian Johans lanserar amerikanen Richard Ford som "sin" Nobelpristagare.

Författaren och skribenten Sebastian Johans skulle bli allra gladast om Richard Ford får priset.

– Hans böcker är oklanderliga på ett sätt som väldigt få böcker är. Jag skulle utan vidare fälla en tår av glädje om han fick Nobelpriset. Dessutom skulle det förhoppningsvis tvinga honom att skriva ännu en roman. Han har hotat med att pensionera sig, men 80 är ju ingen ålder för en författare, säger han.

undefined
UNT:s litteraturredaktör Viktor Andersson tycker att Michel Houellebecq vore en värdig mottagare av Nobelpriset.

UNT:s litteraturredaktör Viktor Andersson hoppas att priset går till fransmannen Michel Houellebecq

– Dels är han en pessimismens litterära fanbärare som med klar blick skildrar en civilisation som har dukat under för dumhet och yta, dels är han en lagom kontroversiell kuf som kan ge Nobelpriset ett välbehövligt underhållningsvärde, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!