– Jag tänkte, när jag läste Virginia Woolfs dagböcker och brevväxling, att hennes båda halvbröder var riktiga metoo-män som utsatte sina systrar för oönskade sexuella närmanden och övergrepp. Hon kunde inte berätta för några äldre släktingar, hennes far skulle nog haft svårt att tro henne, säger Görel Kristina Näslund, författare, psykolog och doktor i medicinsk vetenskap.
Under fyra år har hon tagit sig an Virginia Woolfs liv från barndomen till hennes liv som författare och förläggare med maken Leonard Woolf.
Görel Kristina Näslund beskriver i biografin hur halvbrodern George efter moderns död, kommer in till den unga Virginia, kväll efter kväll och förgriper sig på henne. När hon var omkring sex år lyfte hennes andra halvbror, Gerald, upp henne på en bänk och undersökte girigt hennes kropp och könsdelar. Woolf skriver i sin dagbok hur hon avskydde det, många år efter skriver hon i ett brev till en väninna: "Varför ska jag fyllas av skam?"
– Det är mycket vanligt att övergrepp sitter kvar i en människas minne långt upp i åren, ibland hela livet. Ett barn tänker: "Det var mitt fel att jag inte ropade på hjälp, inte förmådde göra motstånd." Barn tar ofta på sig skulden även vid föräldrars skilsmässor eller om en förälder blir sjuk. Övergreppen Virginia Woolf utsattes för har säkert i mycket stor grad påverkat att hon blev psykiskt sjuk i vuxen ålder, säger Görel Kristina Näslund.
Hon visar sin långa hylla med böcker om Virginia Woolf och Bloomsbury-gruppen, dagböcker, essäböcker, romaner, en fransk doktorsavhandling på temat vatten (Woolf var besatt av vatten) och maken Leonard Woolfs självbiografi i fem delar som varit Görel Kristina Näslund till stor hjälp under arbetet med biografin.
På bordet ligger den nyutkomna boken med omslag i grönt, gult, silver och med ljuslila försättsblad.
– I boken "Moments of being" med självbiografiska texter, säger Virginia att om hennes liv skulle målas i färger skulle de vara som i St Ives: grönt som havet, gult som gardinerna och silver som passionsblommorna. St Ives var hennes paradis, där hon tillbringade varje sommar fram till att modern dog när Virginia var 13 år. Lila beror på att Virginia Woolf hela livet skrev sina böcker för hand med violett bläck därför att hennes första riktigt nära väninna hette Violet.
Woolf tog sitt liv 1941, 59 år gammal.