Att Fredrik Hardenborg tillfrågades hänger dock inte ihop med författarskapet i första hand. Snarare handlar det om hans halvtidstjänst på Akademibokhandeln (LundeQ) i Uppsala.
– De litterära samtal som vi arrangerar en trappa ned i butiken har tydligen gett avtryck i förlagsvärlden. Det känns kul att vår satsning uppmärksammats, säger Fredrik Hardenborg, som också skrivit krönikor för UNT i flera år.
Som jurymedlem förväntas han nu läsa "en väldans massa böcker", som han själv uttrycker det. Något som Hardenborg i och för sig redan gör.
– Ett bra år läser jag två tre titlar i veckan, så jag får väl se till att 2025 blir ett sådant år.
Den fem personer stora juryn ska läsa totalt 150–200 böcker innan det i höst är dags att sätta ihop en slutlista på 10–12 verk. Dessa ska alla i juryn bedöma innan det är dags att nominera sex titlar och sedan kora vinnaren. Däremot delar de upp många av böckerna på den långa listan mellan sig.
– Vi ska ses en gång i månaden och diskutera vad vi läst, det blir som en stor bokcirkel, säger Fredrik Hardenborg.
Han beskriver uppdraget som inspirerande – och han känner en plikt att göra ett bra jobb.
– Det känns hedrande och stort att vara en del av juryn. Augustpriset är Sveriges mest prestigefyllda litterära pris.
Det stormar ofta kring priset. Är du beredd på kritik?
– Alla i branschen har förstås åsikter om vilka böcker som ska nomineras och få pris, det ingår liksom. Det vore konstigt om alla höll med juryn.
Fotnot: I juryn som utser Årets svenska fackbok ingår sedan i fjol Nino Dawod, bibliotekarie på Uppsala universitetsbibliotek.