Uppsalaförfattare på skolornas läslistor

Två Uppsalaförfattare finns med på skolornas läslistor som nyligen presenterades.
– Jag kände inte till det här initiativet, men det är klart att det känns bra att vara med, säger Katarina Kieri som tillsammans med Christina Wahldén hör till de utvalda.

Uppsalaförfattaren Katarina Kieri är verksam inom flera genrer. Hon har gett ut diktsamlingar, romaner samt barn- och ungdomsböcker.

Uppsalaförfattaren Katarina Kieri är verksam inom flera genrer. Hon har gett ut diktsamlingar, romaner samt barn- och ungdomsböcker.

Foto: Agnes Venäläinen

Litteratur2024-12-09 05:00

Katarina Kieri är en av få författare som lyckats få med två böcker. I bägge fallen handlar det om barnböcker – dels den nyutgivna "Hur flaxar fågeln?" med illustrationer av Stina Wirsén, dels "Jag heter Beata" (2018) som illustrerats av Anna Sandler.

Katarina Kieri tycker att idén med läslistor är en bra idé.

– Listorna kan nog fungera som ett medel för att komma till rätta med det sjunkande bokläsandet bland barn. Samtidigt behövs det många fler åtgärder. Alla elever behöver skolbibliotek med utbildade bibliotekarier. Jag skulle också gärna se dagliga lässtunder för äldre barn och högläsning för de yngsta, säger hon.

Samtidigt är minskad bokläsning ett samhällsproblem och inte bara något som berör skolan, menar Katarina Kieri. Även vuxna läser mindre.

undefined
Även Christina Wahldén är en bred författare. Hon har gett ut barn- och ungdomsböcker, deckare och vuxenromaner.

Hon poängterar att det inte bara handlar om förmågan att avkoda bokstäver och förstå en skriven text. Det gäller att också öva upp sin förmåga att ta in alla nyanser av en berättelse, att leva sig in i handling och karaktärer.

Orsakerna till att läsning och läsförmåga sjunkit de senaste decennierna står att finna i konkurrensen från digitaliseringen, tror Katarina Kieri. Allt från sociala medier till strömningstjänsternas tv-serier stjäl tid som många tidigare ägnade åt bokläsning.

– Mitt eget läsande var absolut högre på 80- och 90-talet. I dag är det hur lätt som helst att skrolla bort en halvtimme på mobilen, säger hon. 

Även Katarina Kieris kollega Christina Wahldén finns representerad på de färska läslistorna med sin barnbok "Falafelflickorna" från 2018. Den har belönats med priset Spårhunden för sin varma humor och fått epitetet feelgood-deckare för elever i mellanstadieåldern. 

Läslistorna har tagits fram av Skolverket och Kulturrådet på uppdrag av regeringen. Resultatet har blivit 250 svenska och internationella skönlitterära verk som ska fungera som stöd för lärare i förskolan, grundskolan och på gymnasiet.

På listorna ligger romaner, dikter, noveller och berättelser från 1800-talet fram till i dag. Bland författarna finns många med koppling till Uppsala och Uppland, exempelvis Stig Dagerman, Karin Boye, August Strindberg, Kerstin Ekman, Gustaf Fröding och Kristina Lugn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!