Naseh prisas: "Skildrar människors sårbarhet"

Uppsalaförfattaren Negar Naseh tilldelas årets Migrantpris för sin roman ”En handfull vind”.

Uppsalaförfattaren Negar Naseh har tilldelats årets Migrantpris.

Uppsalaförfattaren Negar Naseh har tilldelats årets Migrantpris.

Foto: Axel Hilleskog

Litteratur2023-01-11 18:00

Negar Naseh är glad över priset. 

– Framförallt tänker jag på att det är fint att min bok uppmärksammas. Den får ett längre liv och får vara med i ett sammanhang som känns väldigt härligt. Priset är relativt nyinstiftat (2019) och de tidigare pristagarna är personer jag beundrar, säger Negar Naseh.

undefined
Uppsalabo, läkaren och författaren Negar Naseh, har tilldelats Migrantpriset på 50  000 kronor av Smålands Litteraturfestival, Smålit.

Hon får Smålands litteraturfestivals (Smålit) Migrantpris på 50 000 kronor med motiveringen att boken ger "... intimt personliga perspektiv på den våldsamma revolutionen i Iran 1978. I Vilhelm Mobergs anda skildrar hon människors sårbarhet och samhörighet under flykt, och ger bilder av dåtidens geopolitik, bakgrunden till ett nytt uppror och banden till nya generationer i Sverige".

Negar Naseh har arbetat till och från med romanen i 18 år. Karaktärerna i boken ”En handfull vind”, sonen och mamman, kom till henne då hon gick på gymnasiet. Hon skrev en novell om dem, men tänkte att berättelsen kanske skulle bli en längre bok. Under tio år arbetade hon aktivt med boken och skrev olika versioner innan hon lade undan den ett par år och skrev två andra romaner. Då lossnade formen till berättelsen.

– Den är tätare i formen än mina tidigare böcker. Jag tänkte att jag måste följa karaktärerna i ”En handfull vind” över längre tid, 35–40 år och på flera olika platser. Jag jobbade med känslan av ett epos, inte en tjock roman utan en tät, återhållsam berättelse, säger hon.

undefined
Uppsalaförfattaren Negar Naseh har tilldelats årets Migrantpris.

Under arbetet med romanen läste Negar Naseh flera biografier om Shahen av Iran. Hon skriver fiktivt men intervjun med Shahen som görs av den brittiska journalisten David Frost och återges i hennes bok är nästan ordagrant återgiven. 

– Jag har aldrig tidigare förhållit mig till en sån person. Jag har en korrekt biografisk tidslinje över honom, var han levde, var han dog, så det är delvis dokumentärt berättat. 

Bara några veckor efter att hennes bok kommit ut, började protesterna i Iran. 

– Protesterna i Iran upptar en väldigt stor del av min tid, både i tankekraft och i demonstrationer, så romanen har förpassats till bakgrunden. Men den har fått ett längre liv på grund av allt som pågår i Iran. Min dröm att resa dit då det är ett fritt land, säger Negar Naseh.

Priset uppmärksammar författare som verkar i Vilhelm Mobergs anda "genom att skildra de människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser". Tidigare pristagare är Pooneh Rohi, Nora Szentiványi, Balsam Karam och Maxim Grigoriev.

Priset delas ut 4 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!