Uppsaladebutanten: "Att utforska Darknet var hemskt"

I debutromanen "Feber" tar Uppsalaförfattaren Johan Brännström med läsaren till nätets verkliga skuggsida –Darknet.

Uppsalabon Johan Brännström är journalist och har en bakgrund som filmmanusförfattare. I sommar debuterar han som romanförfattare med "Feber".

Uppsalabon Johan Brännström är journalist och har en bakgrund som filmmanusförfattare. I sommar debuterar han som romanförfattare med "Feber".

Foto: Anna Drvnik

Litteratur2020-06-22 06:00

På Darknet frodas vapen- och människohandel, kriminella affärstransaktioner, olaglig spridning av spel, filmer och annat som är otänkbart på öppna sajter. Hit når inte sökmotorn Google, utan det krävs specialprogram för att komma till denna krypterade plats i cyberspace. 

– Allt som är destruktivt finns på Darknet. Laddar man ned en speciell webbläsare går det att hitta sajter där man köpa knark, sex, vapen och till och med beställningsmord, berättar Johan Brännström över en lunchsallad i Klockarparken i bortre delen av Luthagen där han bor.

Det är hemma i lägenheten, på sitt stamkafé och på tåget mellan Uppsala och Stockholm som han skrivit spänningsromanen "Feber". I handlingens centrum står reportern Mikaela Sköld som, precis som Johan Brännström, arbetar på Sveriges största nyhetsbyrå TT. 

En morgon tvingas hon lämna sin febersjuka tolvåring Vanja ensam hemma. När Mikaela kommer hem efter arbetsdagen är dottern försvunnen. Polisen kopplas in men hittar inga spår efter flickan. Mikaela inleder egna efterforskningar och får upp ett spår som leder mot Darknet.

Johan Brännström har gjort en hel del research för att få ett hum om vad Darknet egentligen är. Men han har undvikit att surfa på de extremare sajterna.

– Det är för otäckt och obehagligt helt enkelt. Jag kollade upp en del men kände att det inte var nödvändigt att se allt, det räckte gott med att läsa om de vedervärdiga saker som finns där. Man måste ju inte se allt med egna ögon.

Dessutom har han fått bakgrundsinformation av poliser som arbetar med att utreda grooming, det vill säga vuxna som tar kontakt med barn för sexuella syften. Den verksamheten frodas inte minst på Darknet. Johan Brännström har också läst böcker i ämnet för att kunna göra sin berättelse trovärdig.

Uppenbarligen har han lyckats väl med sitt debutverk. Faktum är att flera förslag var intresserade av att skriva kontrakt med 56-åringen från Uppsala. Till slut valde han Ordfront förlag. I dag 22 juni kommer boken ut som ljudbok i inläsning av Gunilla Leining. Den 20 juli släpps den i traditionellt bokformat och även som e-bok.

Tidigare har Johan Brännström skrivit filmmanus, något som han haft nytta av nu. Han har även gett kurser i ämnet. 

– Dramaturgi och storytelling har jag i ryggraden. Från förlagshåll har jag fått höra att det är ett bra driv och tempo i berättandet, säger Johan Brännström.

Han tar fram mobilen och visar ett mycket uppskattande omdöme, en så kallad blurb, som etablerade författaren Mons Kallentoft gett "Feber".

Att den litterära debuten dröjt förklarar Johan Brännström delvis med feghet. Det har känts som ett stort steg att färdigställa ett bokmanus, skicka in det till ett förlag och hoppas ta sig igenom nålsögat.

– Var sak har sin tid, kanske man kan säga. Det här var första gången jag kände att det måste bli en bok och inte en film. Samtidigt kan jag känna att "fan, jag har slösat bort tio år, det här hade jag kunnat göra för länge sedan".

Redan innan boken ges ut är Johan Brännström på gång att skriva kontrakt med Ordfront om ytterligare två böcker, som kan ses som fristående fortsättningar på "Feber". Han är redan i gång med uppföljaren "Röd signal" som ska ges ut sommaren eller hösten 2021.

– Den handlar mer om tågkaos än Darknet, säger Johan Brännström.

Han är en rutinerad Stockholmspendlare och har den här gången inte behövt läsa in sig särskilt mycket på ämnet.

Johan Brännström

Fyllde nyligen 56 år och har en 14-årig dotter.

Uppväxt i Stockholmsförorten Jakobsberg. Bosatt i Uppsala sedan 2008. Arbetar som redigerare på Nyhetsbyrån TT.

Skrev manus till filmen "Sleepwalker" och har medverkat i manusarbete i Hollywood. 

Favoritförfattare i krimgenren: Roslund & Hellström, Erik Axl Sund, Jo Nesbø, Karin Fossum.

Kuriosa: Johan Brännström har på senare år uppträtt som trubadur i mindre sammanhang. Just nu ligger den verksamheten nere, inte minst på grund av coronaläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!