Att just 9–12-åringar läser många tryckta böcker och samtidigt är flitiga ljudbokskonsumenter är ingen större överraskning, enligt Ann Steiner. Det är ofta då bokslukaråldern infinner sig.
– I gruppen yngre barn dominerar fortfarande föräldrars eller andra vuxnas högläsning. Och i tonåren går läsningen nedåt, det är känt sedan tidigare. Samtidigt finns det felkällor – en 15-åring kan ju ta del av titlar som hör till kategorin vuxenböcker. Den läsningen och lyssningen fångas inte upp i vår statistik, säger Ann Steiner.
Hon tycker att det stora genomslaget för ljudböcker bland barn är överraskande och menar att fenomenet är viktigt att lyfta.
– Jag tror i grund och botten att det inte behöver vara ett problem, så länge den traditionella läsningen också upprätthålls. Men fortsätter utvecklingen kan det gå ut över den viktiga lästräningen, det vill säga att kunna tillgodagöra sig text på egen hand.
Hon framhåller att det på individnivå finns många fördelar med ljudböcker. Har man ett annat modersmål är det bra att få höra ett korrekt uttal och för barn med dyslexi är inlästa böcker ett lämpligt sätt att ta del av litteratur.
Produktionen av ljudböcker för barn ligger på samma nivå som de tryckta barnböckerna. Det är ytterligare en skillnad jämfört med vuxenlitteraturen, där antalet tryckta titlar är flera gånger större än ljudböckerna.
Rapporten från de två litteratursociologerna från Uppsala universitet bygger på en stor datainsamling från de tre största svenska strömningstjänsterna BookBeat, Nextory och Storytel under åren 2018–2020.
– Precis som för vuxna är det strömning som gäller sedan flera år, men inte bara via kommersiella abonnemangstjänster. Biblioteket har gratisappar och via skolorna finns också möjlighet att lyssna utan kostnad, säger Ann Steiner.
I rapporten ingår även en historisk översikt över ljudbarnbokens utveckling från grammofonskivor, kassettband och cd-skivor till dagens digitala lösningar.
– Det är kul att kunna konstatera att ljudböcker för barn i olika format har en lång tradition, faktiskt ända tillbaka till förra sekelskiftet. På vuxensidan slog ljudboken igenom betydligt senare, egentligen först i och med cd-böckerna på 1990-talet, säger Ann Steiner.