Tv-kocken ger ut tvÄ nya kokböcker och en nygammal

Sigtunakocken Catarina König Àr fullt upptagen med nÀsta kokbok.
– Folk vĂ€rdesĂ€tter en kokbok som ligger framme och Ă€r snygg som en inredningsdetalj, sĂ€ger hon.

"Jag gör allting sjÀlv till mina kokböcker förutom bilderna pÄ mig. Jag fotar, skriver och tar fram mina recept, dÄ fÄr jag det precis som jag vill ha det", sÀger Sigtunabon och vinnaren av Decenniets MÀsterkock 2020, Catarina König.

"Jag gör allting sjÀlv till mina kokböcker förutom bilderna pÄ mig. Jag fotar, skriver och tar fram mina recept, dÄ fÄr jag det precis som jag vill ha det", sÀger Sigtunabon och vinnaren av Decenniets MÀsterkock 2020, Catarina König.

Foto: Samuel Edsmyr

Litteratur2025-01-27 06:30

Catarina König blir fundersam nĂ€r UNT frĂ„gar om hennes nya kokböcker. 

– Jag vet inte om jag fĂ„r droppa det ... den första kommer i oktober ... UrsĂ€kta men jag mĂ„ste ringa förlaget och höra om jag fĂ„r prata om den, sĂ€ger hon.

Sedan vinsten av Sveriges MĂ€sterkock 2016 har Catarina König Ă€gnat sitt liv Ă„t mat. Hon har arbetat pĂ„ Sigtuna stadshotell, har Instagramkontot Matfashionistan med 182 000 följare och Ă€r folkkĂ€r tv-kock i TV4.  Hon har redan gjort fem kokböcker och nu ges hennes första helt egengjorda ut pĂ„ nytt. "Mat med guldkant" heter den. Dessutom har hon fĂ„tt kontrakt pĂ„ tvĂ„ helt nya.

Hon ringer upp med klartecken frÄn sitt förlag, Max Ström, och berÀttar att boken som kommer ut i oktober har tema jul.

– Det blir jul rakt igenom, frĂ„n början till slut. Julen Ă€r sĂ„ viktig, den ska vara pĂ„ samma sĂ€tt Ă„r frĂ„n Ă„r och jag vill förmedla det med mina recept. Jag jobbar mest i stugan i Bydalen dĂ€r Ă€r det mycket snö sĂ„ det blir fina miljöbilder, sĂ€ger hon. 

undefined
Catarina König tillbringar mycket tid i huset i Bydalen i JÀmtland. DÀr arbetar hon med sin nya kokbok som kommer i oktober.

PĂ„ internet finns en uppsjö av recept, Ă€ndĂ„ sĂ€ljs runt en miljon kokböcker varje Ă„r. 

– Folk vĂ€rdesĂ€tter en kokbok som ligger framme och Ă€r snygg som en inredningsdetalj. Dessutom slĂ€pper jag inte recepten som finns i boken nĂ„gon annanstans, sĂ€ger hon.

Du lagar oftast mat baserad pÄ animalier: kött, fisk och Àgg, nÀr fÄr vi se veganrecept signerade Catarina König?

– Hmm ... Det kanske framtiden fĂ„r utvisa ..., sĂ€ger hon hemlighetsfullt innan hon fortsĂ€tter:

– Jag gĂ„r lite utbildningar i att tĂ€nka mer klimatsmart, sĂ„ det Ă€r inte frĂ€mmande för mig.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!