”Syrien är vår tids tragedi”

Yassin al-Haj Saleh föreläste i dag, 15 november, på Uppsala stadsbibliotek. Därefter reste han vidare till Stockholm för att ta emot Tucholskypriset.

Yassin al-Haj Saleh har tilldelats Tucholskypriset, ett pris som årligen delas ut till en fängslad, hotad eller landsflyktig författare eller publicst.

Yassin al-Haj Saleh har tilldelats Tucholskypriset, ett pris som årligen delas ut till en fängslad, hotad eller landsflyktig författare eller publicst.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Litteratur2017-11-15 16:23

Fängslade författares dag, som i dag arrangerades på stadsbiblioteket, hade i år Syrien som tema, och en av de gästande författarna var Yassin al-Haj Saleh, som i 16 år satt fängslad för sitt regimkritiska arbete.

– Hur jag överlevde min tid i fängelset? Jag överlevde eftersom jag var vid god hälsa, och eftersom jag tycker om att läsa. Som tur var fanns det nästan hela tiden böcker att läsa. Det är därför jag själv skriver böcker nu, jag vill tacka böckerna för att de finns, sa han.

Samtalet handlade till viss del om Yassin al-Haj Salehs eget öde, men mest om situationen i Syrien och varför världen måste erkänna för sig själv vad som pågår i Yassin al-Haj Salehs hemland.

– Det finns flera skäl till varför vi måste vara ärliga mot oss själva och erkänna vad som pågår i Syrien, sa han. Först och främst gäller det de extrema omänskligheter som Syriens invånare har utsatts för. Kan det hända i Syrien kan det också hända igen någon annanstans.

För det andra, fortsatte han, började kriget med att folket försökte befria sig från ett politiskt slaveri.

– Det som sedan hänt är en seger för världens brutalitet, sa Yassin al-Haj Saleh. Just nu härjar tre monster i Syrien. Monstren är statens tyranni, den nihilistiska islamismen och imperialismen.

Att dessa monster tillåts härja, förklarade han, beror på att det finns ostraffade brott mot mänskligheten. Att de inte har bestraffats legitimerar brotten i Syrien och gör liknande brott möjliga.

– Det är ett slag mot rättvisan, och en förolämpning mot det syriska folket som får betala priset för att brotten inte har bestraffats.

Det tredje skälet, menar han, är att kriget, trots att det utspelar sig i Syrien, nu utkämpas av världens stormakter.

– Dessutom har miljontals människor flytt till andra delar av världen. Tragedin i Syrien är vår tids tragedi, inte bara Syriens. Kriget handlar inte om Syrien längre.

Finns det då någon chans till fred?

– Som författare menar jag att freden alltid är möjlig, sa Yassin al-Haj Saleh. Men jag vill inte tala om fred – jag vill tala om rättvisa. I Syrien kan det bara bli fred om det syriska folket får sin frihet och sina rättigheter. På lång sikt är jag optimistisk, men på kort sikt ser det illa ut.

Efter sin föreläsning på stadsbiblioteket reste Yassin al-Haj Saleh vidare till Stockholm för att motta Tucholskypriset Svenska PEN har tilldelat Yassin al-Haj Saleh priset med följande motivering: ”För att han i sina essäer, med insisterande intellektuell skärpa, trots svåra personliga förluster, lyckas analysera det syriska upproret från fredlig demokratirörelse till blodigt inbördeskrig.”

Yassin al-Haj Saleh

Föddes i Syrien 1961 men är i dag bosatt i Turkiet. Satt fängslad i Syrien i 16 år för sitt regimkritiska arbete. Efter frigivningen var han aktiv i den frihetsrörelse som 2011 ledde fram till massdemonstrationer och revolt.

Tucholskypriset är ett litterärt stipendium på 150 000 svenska kronor som varje år delas ut av Svenska PEN. Priset tilldelas en förföljd, hotad eller landsflyktig författare/publicist. Priset instiftades till den tyske författaren Kurt Tucholskys minne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!