För några år sedan gav författaren, skribenten och filmaren Lars Lambert ut boken "Sett, hört, skrivet", som samlade ett femtiotal av hans många krönikor från Upsala Nya Tidning.
– Det var på Kollbergs tid som kulturchef, säger han. Jag skrev hundratals krönikor om allt möjligt som kom i min väg, om resor, författare och konstnärer.
Nu är Lars Lambert aktuell med den nya boken "Återanvänt", som samlar texter från en mängd olika tidningar där han låtit publicera texter under sina många år som frilansare.
– Så är det när man är frilansare, man skriver lite här och lite där och försöker få det att gå ihop, säger han. Det är en tuff tillvaro men jag har överlevt.
"Återanvänt", fortsätter Lars Lambert, är precis som "Sett, hört, skrivet" en bok som han mest plockat ihop för "sitt eget stora nöjes skull".
– Det här är ingen kioskvältare, säger han. Jag har mer velat se vad jag sysslat med under åren.
Just nu är Lars Lambert, som de senaste åren gjort sig känd som lokalhistoriker, sysselsatt med att avsluta sin trilogi om Uppsalas stora fotografer.
– Jag har tidigare skrivit böcker om Henri Osti och Gunnar Sundgren, och nu är det dags att även Alfred Dahlgren får en bok, säger han.
Alfred Dahlgren är kanske mest känd för att han vid början av förra seklet fick i uppdrag av Uppsala stadsfullmäktige att med sina kamera dokumentera staden.
– Han var dessutom verksam som ateljéfotograf och som polisfotograf, så han dokumenterade även stadens människor under ett par decennier, säger Lars Lambert.
"Återanvänt" samlar ett tjugotal längre och kortare texter skrivna mellan 1975 och 2012. Själv beskriver Lars Lambert urvalet som "nyckfullt".
– Jag har hittat allt möjligt när jag gått igenom mina lådor och pärmar, säger Lars Lambert. Jag har hittat ofullbordade romaner och artiklar som jag glömt att jag har skrivit.
Många texter handlar om kända konstnärer och författare, så som Egon Schiele och Francis Bacon samt Franz Kafka och Jaroslav Hašek
– Det har gått så lång tid att det ibland känns som om någon annan har skrivit några av texterna, det är en märklig känsla, säger Lars Lambert.
Texter om en gång i tiden dagsaktuella händelser, som nu är daterade, har fått stryka på foten och lämna plats för mer tidlösa.
– Det är nog det enda som texterna har gemensamt, men om de fortfarande håller är det upp till läsaren att avgöra, säger Lars Lambert.