Det blir en bokrea med restriktioner i år. Men trots det ser bokhandlarna i Uppsala fram emot dagen. Eija Lietoff Schüssler äger Läslusen på Drottninggatan och är mitt uppe i förberedelserna inför den 23:e februari.
– I våras sålde jag olika pysselkassar till barnfamiljer som var hemma i karantän. Nu inför bokrean tänkte jag göra en liknande idé fast med bokkassar, säger Eija Lietoff Schüssler.
Med hjälp av barnboksbloggaren Johanna Stenlund har hon knåpat ihop nio olika varianter av bokkassar för både stora och små barn. Kassarna säljs via Läslusens hemsida eller telefon.
– Men det är inte vilka böcker som helst. Vi har lagt i böcker som vi ändå skulle rekommendera folk att köpa om de kunde komma till butiken, säger Eija Lietoff Schussler.
Mattias Eklöf har arbetat i Uppsala bokhandels lokaler de senaste tio åren. Bland de böcker han tror kommer att gå bäst på rean nämner han Lydia Sandgrens "Samlade Verk" och Klas Östergrens "Renegater".
– Det känns nästan lite surt att dessa finns med på rean, de är ju fortfarande så nya verk men det är så bokförlagen gör idag, säger han.
Under onsdagen har Uppsala bokhandel fått in 60 förhandsbeställningar. Covid-19 gör också att butiken begränsat antalet kunder till max 34.
– Vi sprider ut rean så inte alla samlas på ett ställe. Man kan även betala med Swish om man vill att vi kommer ut med böckerna, säger Mattias Eklöf.
Akademibokhandeln har också fått in en hel del förbeställda böcker. Knappt sex dagar innan bokrean startar har över 300 förbokningar gjorts. Fredrik Hardenborg jobbar i butiken på Stora Torget. Om han fick välja skulle han tipsa om Viet Thanh Nguyen, nybliven hedersdoktor vid Uppsala universitet.
– Hans novellsamlingar "Flyktingar" är en personlig favorit med Uppsalaknytning. Annars har vi ju Kjell Erikssons "Dödsuret" eller Håkan Nessers senaste bok "Den sorgsne busschauffören från Alster", säger Fredrik Hardenborg.
Mårten Ericsson äger bokhandeln "Böcker & Bläck" och är inställd på att årets bokrea inte kommer att bli som vanligt.
– Man måste hitta andra vägar. Rean är ett fint skyltfönster för vår bransch och man vill inte att den händelsen går helt förlorad efter det svarta år som varit. Nu har vi chansen att få ner smittan och klara den sista perioden, det är det viktigaste, säger Mårten Ericsson.