Poeten och människorättsaktivisten Sedigheh Vasmaghi lämnade Sverige och Uppsala i oktober 2017 för att bryta sin mångåriga exil. Planen var att flytta hem till Iran för gott. Men hon hann i stort sett bara landa på Teherans flygplats innan hon greps, dömd till 5 års fängelse i sin frånvaro. Enligt organisationen Svenska PEN var domen politiskt motiverad och kopplad till hennes arbete som författare, forskare och försvarare av kvinnors rättigheter. Efter ett långt förhör ställdes hon inför Revolutiondomstolen där en domare beslutade att hon skulle överföras till det ökända Evinfängelset i väntan på en domstolsförhandling. Efter två veckor i förvar släpptes Vasmaghi mot borgen.
Uppsalabon och tidigare sfi-läraren Staffan Olofsson blev god vän med Sedigheh Vasmaghi och hennes man under parets sex år i Uppsala. I november 2019 kontaktade Vasmaghi honom i samband med att en ny våg av protester och demonstrationer skakade regimen i Iran. Kraven på demokratisering och reformer slogs ned brutalt. Hur många dödsoffer som krävts är oklart. Enligt Reuters har runt 1 500 personer dödats och åtskilliga fler kastats i fängelse.
– Sedigheh är mycket oroad över situationen. Hon har skickat tre nyskrivna dikter som handlar om det desperata läget och brutaliteten, berättar Staffan Olofsson.
I en av dikterna, "Vad är bröd på kulornas språk?", skildrar hon slakten av de unga som ger sig ut på gatorna för att protestera: "De ungas blod åter på dessa gator överallt" skriver hon och drar paralleller till liknande händelser tio år tidigare. Då hette några av dödsoffren Sohrab och Neda, två namn som nämns i det nyskrivna poemet. Dikten i sin helhet finns att läsa på https://iranprotest.weebly.com
Vasmaghi har också färdigställt en bok med titeln "Exil eller fängelse". Där skriver hon om sin situation och om hur hon behandlats av myndigheterna.
– Boken är faktiskt dedikerad till Uppsalaborna. Att få den utgiven i Iran är inte att tänka på, men planen är att den ska översättas och ges ut i Sverige och andra länder, säger Staffan Olofsson.
En tid före höstens demonstrationer gjorde Sedigheh Vasmaghi ett försök att resa till Sverige och delta i en konferens. Planen var att också besöka Uppsala och de vänner som hon och hennes man Mohammed har här. Hon hade fått tillåtelse att resa ut, passet var stämplat och hon höll till och med boardingkortet i handen när hon stoppades av säkerhetsagenter vid gaten på Teherans flygplats. Ett reseförbud hade i sista stund utfärdats.
– De iranska myndigheterna har ögonen på henne eftersom hon är oppositionell. Så sent som för ett par veckor sedan förhördes hon igen. Därefter fick hon meddelande att hennes ärende hade återsänts till revolutionsdomstolen. Så hon måste nu invänta en ny kallelse till domstolen för en ny rättegång, med nya anklagelser. Hon har valt att stanna i Iran och med alla tillgängliga medel bekämpa regimens övergrepp Hon är otroligt modig, säger Staffan Olofsson.
Sedigheh Vasmaghi är inte bara kritisk mot hur kvinnor behandlas i Iran. Hon har också gjort sig känd som medborgarrättsadvokat och en skarp kritiker av den sharialagstiftning som tillämpas. Situationen för oppositionen i Iran har förvärrats av de senaste händelserna i Iran, och Vasmaghi är djupt kritisk mot den förda utrikespolitiken, vilket hon också skrivit om i sina dikter.