"Vilken bok är bäst på bokrean?"

Tisdag den 20 februari börjar bokrean. UNT har tagit tempen på stan.

Det är full rulle på Akademibokhandeln vid Stora torget när årets bokrea inleds klockan sju på morgonen.

Det är full rulle på Akademibokhandeln vid Stora torget när årets bokrea inleds klockan sju på morgonen.

Foto: Filippa Kindblom

Litteratur2024-02-20 14:00

Klockan är sju. En och annan brevbärare och renhållningsarbetare är ute på stadens gator, i övrigt är det dött. 

Inne på Akademibokhandeln vid Stora Torget är det dock fullt med folk. Här har årets bokrea precis dragit igång och Uppsalaborna bjuds på kaffe medan de hovrar över högarna med möjliga litterära kap.

Det uppstår visst rabalder kring ett äldre par när mannen frågar personalen om reans bästa bok. En rekommenderar "Slutet blir vår början" av Chris Whitaker och en annan "Färskt vatten till blommorna" av Valérie Perrin. 

undefined
Administratören Märta Berglund, 25, har tre samtida böcker i kundkorgen: "Mot paradiset" av Hanya Yanagihara, författaren till hyllade "Ett litet liv", "Unge Mungo" av Douglas Stuart, författaren till hyllade "Shuggie Bain", och slutligen nobelpristagaren Jon Fosses "Trilogin".

En av de morgonpigga besökarna är administratören Märta Berglund, 25. 

– Jag brukar alltid gå på bokrean, men inte så här tidigt. 

I kundkorgen har Märta en bok vardera av de hyllade författarna Hanya Yanagihara och Douglas Stuart – och nobelpristagaren Jon Fosses "Trilogin". Säkra kort, med andra ord.

– Jag försöker alltid läsa åtminstone ett verk av årets nobelpristagare, säger Märta.

undefined
Lärarstudenten Albin Sterner, 26, satsar på äldre litteratur för att utöka sin redan gedigna klassikersamling. Årets kap består av "Nordiska gudasagor" och "Völsungasagan" av Katarina Harrison Lindbergh, samt lite antik filosofi i form av Epiktetos "Handbok i livets konst" och Senecas "Om livets korthet".

Lärarstudenten Albin Sterner, 26, håller sig däremot långt ifrån nymodigheterna.

– Jag är intresserad av äldre grejer. Det handlar delvis om bildningskomplex. Men jag tänker också att om något har överlevt länge är det en indikation på att det är bra. 

Eftersom han redan har läst sig igenom i princip hela Akademibokhandelns klassikerhylla rör han sig nu ännu längre bak i tiden, med fornnordiska sagor och antik filosofi.

Också Albin är på bokrean i ottan för första gången – som en dejt.

– Jag och min tjej är här tillsammans, vi ska gå och äta frukost sen, berättar han.

undefined
Johan Karlsson, 43, partiombudsman för Moderaterna, gillar historisk litteratur. Han har bland annat valt ut en memoarbok som han beskriver som "läskig" om att leva i Nazityskland.

Smidigt nog öppnar Uppsala bokhandels så kallade "bokreafest" en timme senare, vid åtta. Nästan alla besökare har också en påse från Akademibokhandeln i handen.

En av dem är Johan Karlsson, 42, partiombudsman för Moderaterna. För honom är bokrean en vana.

– Jag går alltid på bokrean tidigt. Men min fru kom en kvart tidigare än mig idag.

Johan är minst sagt historieintresserad och i hans korg finns fotoboken "Turist på 1800-talet" av Fredric Bedoire samt memoaren "Vårt kvarter. En uppväxt i Hitlertyskland" av Horst Krüger.

undefined
Ann Åkerskog, 57, samhällsplanerare på Naturvårdsverket, har valt att gå till Uppsala bokhandel före Akademibokhandeln. På hennes inköpslista står bland annat "Skogslandet: En granskning" av Lisa Röstlund och den romerska filosofen Senecas "Om livets korthet".

Ann Åkerskog, 57, samhällsplanerare vid Naturvårdsverket, utmärker sig: hon har gått till Uppsala bokhandel först.

– De har ett annat utbud här än på Akademibokhandeln.

I handen har hon en lista med verk som hon är intresserad av. Hon har bland annat plockat på sig "Under ytan" av Uppsalaförfattaren Kjell Eriksson och "Sju sorters kakor" som hon ska ge sin yngsta dotter. Ett måste, menar hon.

– Sen är jag sugen på Senecas "Om livets korthet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!