Den 22 november 1963 satt Lars Gunnarsson fastklistrad framför tv:n med sin familj. Han var sju år när beskedet kom att USA:s president John F. Kennedy utsatts för ett attentat.
– Jag minns att jag grät. Alla älskade JFK så det var oerhört dramatiskt när han dog. Där grundlades mitt livslånga intresse, säger han.
Han har skrivit flera artiklar om Kennedyfamiljen under sina år som medarbetare på UNT. 2008 skrev han en minnesartikel om mordet på JFK:s broder Robert F Kennedy (RFK) 1968. Den blev utgångspunkten för boken “Ett politiskt mord i tre akter” som tagit honom 13 år att skriva. I arbetet reste Lars Gunnarsson till USA för att intervjua mördarens bror Munir Sirhan och RFK:s rådgivare Paul Schrade.
– Jag ville intervjua mördaren Sirhan Sirhan, men han ger inga intervjuer. I stället fick jag tag på hans bror, säger Lars Gunnarsson.
Boken spänner över 20 år, från 1948 till 1968, och följer Sirhans och Kennedys liv parallellt. Lars Gunnarsson menar att vi måste gå tillbaka för att förstå mordet. 1948 blev RFK Israelvän vilket var Sirhans motiv för att mörda honom.
– Mordet är en 20-årig historia. RFK var allas vän men enligt Sirhans uppfattning glömde han bort ett folk, palestinierna. Han uppfattade honom som en svikare. Syftet har varit att förstå frustrationen som drev Sirhan, säger Lars Gunnarsson.
Första delen fokuserar på Sirhans liv. Han flydde med sin familj från Palestina 1957. De flyttade till Kalifornien och det gick bra för barnen, förutom Sirhan. Han var frustrerad över den palestinska flyktingsituationen i landet.
Andra delen tar sitt avstamp i Robert Kennedys resor i Palestina 1948, i samband med att staten Israel bildades, och vidare till Europa och Vietnam. Lars Gunnarsson har studerat resedagböckerna som finns på JFK Library i Boston.
– Tidigare biografier har fokuserat på åren kring mordet, men i resedagböckerna finns intressanta analyser av samtidens politik. Redan då blev RFK Israelvän vilket han fick betala för 20 år senare, säger Lars Gunnarsson.
Tredje kapitlet fokuserar på mordet som omgärdas av konspirationsteorier. Många frågar sig hur RFK kunde bli träffad bakom högra örat när han mötte mördaren i en korridor.
– Jag tror att det är mycket enkelt. Vad gör man när man ser en revolver? Jo, skyddar sig genom att dra upp armen och rygga bakåt. Det är konstigt att det ens diskuterats, säger Lars Gunnarsson.
Munir har sagt att brodern var förvirrad 1968 och borde bli förlåten. Sirhan sitter än i dag fängslad i San Diego och anses vara för farlig för att benådas.
– Sirhan själv har både sagt att han ångrar sig och att han gjorde det för sitt hemland. Munir menar att Sirhan numera bara vill åka tillbaka till Palestina, säger Lars Gunnarsson.
Jag frågar hur han gjort för att förhålla sig opartisk till Munir. Finns det ingen risk att Sirhans brott förminskas?
– Man får ta Munirs ord för vad de är. Självklart är han partisk. Men av humanitära skäl kan jag sympatisera med att 50 år i en fängelsecell kanske räcker, säger Lars Gunnarsson.
Med boken hoppas han nyansera bilden av RFK, som enligt många blev politiskt vänster först kring -66.
– Han var hårding när han arbetade för McCarthy och konservativ under JFK, sen blev han världens hopp. Men resedagböckerna visar på samma radikale Bobby Kennedy som på 60-talet. Tiden vid makten dolde mjukheten i honom, säger Lars Gunnarsson.