Här är litteraturprofilernas bästa tips inför bokrean

Vilka är de bästa tipsen inför bokrean? Vi har bett några aktuella litteraturprofiler i Uppsala att välja ut tre böcker var i fyra genrer: spänning/krim, romaner, barnböcker och facklitteratur.

Författaren Linn Spross tipsar om romaner som finns att fynda på bokrean.

Författaren Linn Spross tipsar om romaner som finns att fynda på bokrean.

Foto: Hannah Gustafsson

Litteratur2022-02-22 06:00
undefined
Johan Brännström slår gärna ett slag för John Ajvide Lindqvists hårt skruvade Norrtäljeskildring "Vänligheten"

Johan Brännström debuterade 2020 med spänningsroman "Feber", som finns med på årets bokrea. Senare i vår kommer han ut med sin tredje roman, "Ingen ska skonas" på Ordfront förlag. Här är hans tips inför rean:

"Vänligheten" av John Ajvide Lindqvist

– Skräckmästarens magnum opus – en storslagen, myllrande historia med en kittlande premiss. Men det är framför allt de ömsint skildrade karaktärerna som stannar kvar efteråt mer än skräcken. 

"Rotvälta" av Tove Alsterdal

– Stämningsladdad och oerhört välskriven kriminalhistoria med många bottnar och, framför allt, en stark skildring av landsbygden i Ångermanland. Utsedd till 2020 års bästa deckare och bästa nordiska kriminalroman.

"Alla ljuger" av Camilla Grebe

– Överraskande och snyggt komponerad relationshistoria skildrad ur olika karaktärers perspektiv, där Grebe håller läsaren i ovisshet ända fram till slutet. 

undefined
Författaren Linn Spross tipsar om romaner som finns att fynda på bokrean.

Linn Spross utkom i fjol med sin andra roman "Vård, skola och omsorg" (Wahlström & Widstrand). Debuten skedde 2013 med "Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet" (W&W). Hon ger tips på tre romaner:

"Era anklagelser är meningslösa" av Pär Thörn

– Etiketter är meningslösa för denna samling berättelser. I en avlägsen koloni regnar det blod samtidigt som en herre väljer matvaror i butiken, något eller någon ruttnar i Göteborg och alla myglar, bryter mot lagen och bryter samman. Det är obehagligt, underhållande och omskakande, med ett språk som gnistrar och går en och annan omväg. 

"Nu" av Lars Andersson

– Hur spännande är egentligen en roman om en knotig kulturarvsforskare som isolerar sig i farbror Hasses stuga under en pandemi? Mer än man kan tro, särskilt eftersom Lars Andersson tecknar ett så ömsint, lite rörande och roligt porträtt av sin huvudperson och hans umbäranden med den mystiska studenten Nu, forskning om hur fiske bäst bör bedrivas samt hur man kan rättfärdiga ett medlemskap i Sverigedemokraterna. 

"Mor gifter sig" och "Kyrkbröllop" av Moa Martinson

– Det är ett listigt försäljningsknep, att endast två av tre böcker i Moa Martinsons klassiska trilogi säljs under bokrean. Gissningsvis finns det en slant extra att tjäna, eftersom den som börjar läsa uppväxtskildringen om proletärflickan inte kommer att nöja sig med att bekantskapen med henne tar slut så snabbt. Martinson skildrar en hård vardag och en grå värld, men människorna som bebor den är komplexa, färgsprakande och ibland underbara.

undefined
Johanna Stenlund tipsar om boken "Historieresan" som funkar som en crash course i svensk historia.

Johanna Stenlund är bibliotekspedagog och läsfrämjare. Hon driver sajten barnensboktips.se och finns även på Instagram och Facebook, där hon bland annat tipsar om böcker för barn och unga mellan 0 och 18 år. Hennes tips:

”Gula båten” av Nina Laden och Melissa Castrillon i översättning av Lotta Olsson

– Ett barn och en giraff tar oss med på ett äventyr till havs. En bilderbok som bjuder på drömlika illustrationer som växlar mellan lugn och storm och melodiska rim som gör högläsningen till ett nöje. Från ca 3 år.  

”Det fina med Kerstin” av Helena Hedlund och Katarina Strömgård

– Ett porträtt av ett högkänsligt barn tecknat med sådan värme (i både ord och bild) att jag genast vill flytta in i Kerstins moderna Bullerbyvärld. Om ni inte upptäckt denna pärla än så är det hög tid, för maken till ljuvlig högläsning har inte skrivits på länge! Passar för såväl 5- som 12-åringar. 

”Historieresan – en krokig berättelse om Sverige under 1000 år” av Christoffer Rönnbäck, Ebba Svenning och Annika Huett

– Rönnbäck och Svenning har tidigare jobbat med fakta och humor i tv ("Historieätarna" och "Tusen år till julafton"). I bokform har de fortsatt på samma spår och tillsammans med Huetts illustrationer skapat en underhållande crash course i svensk historia för både barn och vuxna. Från ca 8 år.

undefined
Carl Henrik Carlsson är nyfiken på Carina Burmans Bellmanbiografi.

Carl Henrik Carlsson är författare, historiker och har också ett förflutet som trubadur. I höstas blev hans bok "Judarnas historia i Sverige" Augustprisnominerad i kategorin årets fackböcker. Här är hans tips:

"Bellman. Biografin" av Carina Burman

– Som trubadur har jag naturligtvis alltid varit fascinerad av Bellman och hans visor. Och historikern i mig vill förstås veta mer om 1700-talets Stockholm. Att en så välmeriterad forskare och författare tagit sig an detta ämne är tacknämligt och jag ser fram emot att få läsa vad firma Bellman & Burman har åstadkommit.

"Handbok för språkpoliser" av Sara Lövestam

– Den roligaste av alla pedagogiska böcker jag någonsin läst. Att samtidigt få skratta och förbättra sin språkförståelse är inte det sämsta. Dessutom får alla vi språkpoliser konkreta tips om hur särskrivningar, obefogade partikelverb och annat elände ska bemötas, vare sig man vill vara ”bad cop” eller ”good cop”.

"Trubbel. Berättelsen om Olle Adolphson" av Jan Malmborg

– Olle Adolphson är en av våra riktigt stora visdiktare. Som person har han varit lite gåtfull, men här har författaren gjort ett gediget bakgrundsarbete och ger oss en välskriven och fyllig levnadsberättelse. Nu är det gott att läsa!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!