Den 10 januari 2004 mördades pastorn Helge Fossmos fru och en granne skottskadades allvarligt i Knutby. Dagen efter greps familjen Fossmos barnflicka för både mordet och mordförsöket och det visade sig att alla inblandade var medlemmar i den lokala Filadelfiaförsamlingen. Det tragiska dramat dominerade nyheterna under lång tid framöver och förmodligen sitter minnena extra djupt i Uppland.
– Usch ja, säger författaren Jonas Bonnier. Han kommer snart till Bokens Dag i Uppsala för att prata om sin nya roman "Knutby".
– Det svåra med det här är ju att det är så tragiskt. Det är egentligen inte roligt alls att prata om. Men jag blev väldigt drabbad av händelserna och ville reda ut dem för mig själv. Kanske kan min bok fungera så också för läsarna, säger han.
Under början av 2000-talet följde Jonas Bonnier händelserna ytligt via löpsedlarna, som så många andra. Han läste inte in sig på detaljerna. Det gjorde han först förra året, inför det som skulle bli nya boken.
– Jag blev så vansinnigt drabbad. Ju mer jag läste på desto märkligare blev det. Det var en konstig skrivprocess för mig, jag har aldrig förr skrivit så intensivt och blivit klar så fort. Dessutom var det första gången jag skrev en bok utan en tänkt läsare. Jag skrev bara för mig själv, för att göra det hela begripligt.
Jonas Bonnier är noga med att understryka att "Knutby" inte är en dokumentär bok, utan en roman baserad på verkliga händelser. Han har skrivit fiktionaliserade böcker utifrån verkliga händelser förut och säger att formen egentligen är densamma som för hans bästsäljare "Helikopterrånet" från 2017.
– Man kan säga att "vad" som händer är autentiskt och korrekt och "hur" det händer är 85 % korrekt. Problemet är ju att det inte råder konsensus ens bland de inblandade. "Varför" är det som är själva fiktionen. Det är det som är min roman.
Boken tar sin början 1997, när en familj flyttar till Knutby och går med i församlingen. Sedan följer handlingen utvecklingen tills skotten avlossas. Det rättsliga efterspelet förekommer inte alls i boken.
Nådde du någon klarhet i "varför"?
– Ja, jag tycker det. Det är i alla fall en massa saker som blir tydliga. En av sakerna är att händelsen inte är så speciell som man tror.
Jonas Bonnier förklarar sig. Han menar att när man talar om sekter så handlar det ofta om en karismatisk ledare som bestämmer, och som lockar med sig de övriga. Men så fungerade det inte i Knutby.
– Det var en typisk svensk version, där många människor tillsammans pratade sig ihop till en konsensuslösning. De pratade sig långsamt in i ett parallellt universum där de gav sig själva makt och en position som de senare agerade utifrån. Det är bara att gå till bostadsrättsföreningens styrelse, eller kanske Svenska Akademien, för att hitta människor som tycker att de är viktigare än andra och som ger sig själva makt. Skillnaderna är förstås att det i Knutby fick katastrofala konsekvenser, vilket det inte får i bostadsrättsföreningen, men dynamiken där man upphöjer sig själv över andra och tilldelar sig själv makt är densamma.
Romanen "Knutby" kommer ut lagom till UNT:s Bokens Dag, som hålls i Universitetsaulan 15 oktober. Jonas Bonnier är en av sex författare på evenemanget, de övriga är Monika Fagerholm, Torbjörn Flygt, Ulrika Knutson, Karolina Ramqvist och Niklas Natt och Dag.