Akademibokhandeln Lundeq på Stora torget i Uppsala har samtliga 850 titlar som finns i butikkedjans reakatalog i lager.
– Akademibokhandeln storsatsar på rean, säger Elisabet Wefer. Dessutom har vi i vår butik gjort ett litet eget urval med titlar som vi vill ska få en ny chans. Men det är böcker som vi bara har några få exemplar kvar av, så man får vara snabb.
Första reaveckan är intensiv, då brukar det vara smockat i butiken, medan de andra två veckorna är lite lugnare.
– Kokböcker och klassiker är alltid säkra kort på rean, de brukar gå åt först, säger Elisabet Wefer. Jag tror att Leo Tolstojs "Krig och Fred" och flera titlar av Fjodor Dostojevskij kommer att gå väldigt bra i år.
Förutom nämnda klassiker och kokböcker i största allmänhet tror hon även att Uppsalaförfattaren Ola Larsmos roman "Swede Hollow" kommer att sälja bra. Dessutom tror hon på titlarna av den senaste nobelpristagaren i litteratur – Kazuo Ishiguro.
– Jag tror att hans roman "Återstoden av dagen" kommer att bli en storsäljare, säger Elisabet Wefer.
Hos nätbokhandlarna smygstartade årets bokrea redan tidigare i februari, man har länge kunnat förhandsboka reaböcker, men Elisabet Wefer menar att nätbokhandlarnas rea inte utgör något större hot mot de fysiska butikerna.
– Vi behöver inte slåss mot nätbokhandlarna när det gäller bokrean, säger hon. Bokrean är en tradition som växer för varje år och vi ser inte att kunderna blir färre i vår butik.
Några stenkast från Stora torget ligger Drottninggatans bokhandel, som säger sig göra en massiv satsning på årets bokrea.
– Vi byggde om butiken så sent som i höstas, så vi har fått en massa nytt hyllutrymme som vi kan använda, säger Anders Olsson.
Han vet av erfarenhet att kokböcker och trädgårdsböcker nästan alltid blir storsäljare när det vankas rea. Samtidigt har Drottninggatans bokhandel försökt se till att så många kategorier och genrer som möjligt finns representerade på årets rea.
– Jag tror att Karin Bojs "Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren" kommer att bli en riktig storsäljare, säger Anders Olsson. Den kanske vi skulle ha köpt in några flera av, faktiskt.
Inte heller Drottninggatans bokhandel känner att de slåss mot nätbokhandlarnas smygrea,
– Vi har många stamkunder som inte handlar på nätet överhuvudtaget, säger Anders Olsson. Dessutom är bokrean något av en tradition och högtidsstund för många som är intresserade av litteratur, de vill komma hit och bläddra i böckerna.
Bokrean 2018 startar tisdag 27 februari och pågår i tre veckor.