Anisur Rahman var en av dem som startade gräsrotsrörelsen Litteraturcentrum. Sedan mer än ett decennium jobbar han och andra eldsjälar för att få fler människor att ägna sig åt att skriva och läsa via skrivarverkstäder, författarmöten, festivaler och andra event.
Barn och unga är en av målgrupperna. Läs- och skrivfrämjande insatser görs på grundskolor, gymnasier och folkhögskolor. Ett exempel på vilken kreativitet som kan frigöras är en skrivövning som gjordes i en grupp för personer med särskilda behov i Tierp för ett par år sedan.
– Alla i gruppen var så trötta, ingen ville göra något när vi började. Vi fikade och jag frågade om någon hade en fråga till kungen. Då väcktes en nyfikenhet och frågorna började hagla om allt från kungens kaffevanor till om han tror på Gud, minns Anisur Rahman.
Han frågade om deltagarna inte kunde tänka sig att skriva ned frågorna. Så skedde och det slutade med att det blev en hel bok, "100 frågor till kungen", som publicerades och senare också skickades till majestätet.
– Vi fick feedback från kungen. Han var nöjd och gillade boken men hade tyvärr inte möjlighet att hälsa på oss.
Exemplet visar att det kan behövas lite finurlighet om man vill få motsträviga att läsa eller formulera sig. När det gäller barn och unga som helst undviker att öppna en bok är rådet från Anisur Rahman att inte tjata om att "den här boken borde du läsa". Enligt honom är barn och unga i grunden intresserade av att läsa. Problemet är att vuxenvärlden inte vet hur de ska motiveras.
– Barn och ungdomar vill inte bli tipsade, framför allt inte av mamma eller pappa. Då kan det framstå som ett krav eller uppdrag, något som föräldrarna vill att barnen ska göra. Ofta är barnen mer mottagliga om kamrater, släktingar, bibliotekarier eller lärare berättar om spännande böcker.
Anisur Rahman tar sin egen dotter Atoshi som exempel. Hon är 14 år och läser massor, snudd på en bok om dagen. Men på lågstadiet var hon inte särskilt intresserad.
– Jag bad hennes lärare se till att alla i klassen fick lånekort på biblioteket. Det gjorde susen, plötsligt blev det kul och spännande att låna hem böcker. Ett eget lånekort var nyckeln.
Däremot är Anisur Rahman tveksam till den drastiska men kanske inte helt ovanliga metoden att ge sina barn pengar för varje bok de läser.
– Nej, i längden fungerar det nog inte med enbart pengar som drivkraft. Lusten att läsa måste komma inifrån dig själv.
När Anisur & co från Litteraturcentrum besöker skolor strävar de efter att göra barnen delaktiga. Det kan ske genom skrivövningar och uppläsningar. Att höra vad klasskompisarna skrivit brukar vara uppskattat.
Vid de kostnadsfria skrivarverkstäder som arrangeras för vuxna runt om i Uppsala län kompletteras uppläsningarna med publicering i en antologi. Nyligen presenterades den åttonde tegelstenen i serien. Årets titel lyder "Från ett avlägset land" och rymmer texter från fler än 200 författare.
– I Litteraturcentrums verksamhet sker möten mellan etablerade författare som Elsie Johansson, Ola Larsmo och Lars Sund å ena sidan och skrivande människor som saknar en plattform för sitt författande å den andra. Många av dem kommer från andra länder och det sker ofta ett givande utbyte av erfarenheter och influenser, säger Anisur Rahman.