Litterär stjärna på plats i Uppsala

Hans genombrottsverk "Irakisk Kristus" får teaterpremiär nu i veckan. Men Hassan Blasim är aktuell på fler sätt – som nybliven Uppsalabo och deltagare i Uppsala internationella litteraturfestival.

Hassan Blasim har fått massor med priser och utmärkelser för sin novellsamling "Irakisk Kristus". Bland annat rankades den som "Book of the year" av brittiska Publisher's Weekly.

Hassan Blasim har fått massor med priser och utmärkelser för sin novellsamling "Irakisk Kristus". Bland annat rankades den som "Book of the year" av brittiska Publisher's Weekly.

Foto: Ahmet Tirej Kaya

Litteratur2020-03-10 07:00

Den Irakfödde författaren Hassan Blasim bär föga förvånande hatt när vi ses för ett samtal på ett kafé i Uppsala. En sökning på nätet visar att det finns ytterst få bilder av honom utan huvudbonad.

– Jag har inte så mycket hår på skallen och ser definitivt mer cool ut med hatt än utan, säger han med ett skratt.

Men den nästan lika obligatoriska cigaretten undviker Hassan Blasim på bild. Han påpekar att han röker alldeles för mycket, även om reglerna i de nordiska länderna begränsar hans tobaksbruk till viss del.

För det är i kalla nord Hassan Blasim har sitt hem sedan över 15 år. När han flydde kaoset i hemlandet Irak hade han ingen plan. Han visste bara att han vill komma till ett demokratiskt land där det rådde fred. Det blev Finland men kunde lika gärna ha blivit Sverige eller något annat land i norra Europa. Han mötte kärleken i Helsingfors och blev kvar. Fast sedan en månad är han och frun bosatta i Uppsala där hon ska gästforska i ett år.

Själv ägnar han dagarna i Uppsala åt nya skrivprojekt, bland annat en självbiografi i tre delar.

– Jag håller oftast på med flera projekt samtidigt. Om jag kör fast med en sak så plockar jag upp en annan, säger Hassan Blasim som gärna kastar sig mellan olika genrer – film, tv, dramatik, noveller... 

På sitt cv kan han nu också skriva romanförfattare. Senare i år utkommer nämligen "Gud 99", hans första roman. På frågan om han känt ett tryck utifrån att följa upp novellerna i "Irakisk Kristus" med en roman svarar han bestämt nej. Idén att i romanform gestalta huvudpersonen Hassans flykt från Irak till Finland är helt och hållet hans egen.

Ramhandlingen tycks alltså ligga nära författarens egen livsresa, men Hassan Blasim poängterar att det rör sig om fiktion. Han tror att de som uppskattade hans udda berättelser och speciella stil i "Irakisk Kristus" kommer att känna igen sig i romanen. 

"Irakisk Kristus" från 2013 kom i svensk översättning 2015. Den hyllades av kritikerna och nådde många läsare. I novellerna paras brutala skildringar från det krigshärjade Irak med märkliga händelser à la Gabriel García Márquez. Eller rena absurditeter som ligger nära Kafka.

– Det talas ofta om magisk realism, men för mig är det snarare mardrömsrealism. Och det är så det är i Irak. Alla människor bär på fruktansvärda berättelser, den ena hemskare än den andra, säger Hassan Blasim.

Novellerna har nu dramatiserats av Teater Galeasen i Stockholm där "Irakisk Kristus" får urpremiär på torsdag 12 mars. Hassan Blasim har inte varit delaktig i manusarbetet och är nyfiken på resultatet.

Som om inte det vore nog är Hassan Blasim en av deltagarna på den tredje upplagan av Uppsala internationella litteraturfestival 12–14 mars. Projektledare är i vanlig ordning Uppsalabon Kholod Saghir, som arbetar för Re:Orient. I år samarbetar RE:Orient med de flesta av de stora kulturinstitutionerna i Uppsala: UKK, Bibliotek Uppsala, stadsteatern och konstmuseet.

– Vi vill vara en festival som finns på flera olika arenor, säger Kholod Saghir, som tycker att festivalen breddat sig år för år.

I år deltar bland annat en trio välkända svenska författare och debattörer – Katarina Wennstam, Göran Rosenberg och Ulrika Knutson. Men fokus ligger på författare med rötterna i Mellanöstern. Ett av årets teman är litteraturens roll i det instabila Libanon.

Litteraturfestivalen

Uppsala internationella litteraturfestival pågår 12–14 mars.

Syftet med festivalen är att lyfta fram litteratur och författarskap från kultursfärer som sällan hamnar i fokus. 

Årets teman kretsar kring  identitet, nationalitet, religion, exil och uppror. Det land som står i fokus är Libanon med medverkan av bland andra poeterna Zahra Mroueh, Taghrid Marwan Abdelal, Mira Sidawi, Ranim Daher samt tänkaren och författaren Amin Maalouf.

Det är fri entré till alla programpunkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!