Fantastik är ett paraplybegrepp för litteratur inom genrer så som fantasy och skräck, som i sin tur har en mängd olika undergenrer.
– Det var dags att likställa fantastiken med annan litteratur, säger Maria Fredriksson, ungdomsbibliotekarie på Uppsala stadsbibliotek. Gillar man fantasy eller science fiction blir man oftast hänvisad till något hörn där det står en ensam bokhylla, den saken har vi velat ändra på.
Vad som tidigare varit utspritt på olika håll har nu samlats på en alldeles egen avdelning, som man hittar jämte bibliotekets nya rum för unga.
– Låntagarna som vi har pratat med är nöjda, säger Maria Fredriksson. Men så har vi också skapat avdelningen tillsammans med dem.
Än så länge är det elva genrer, så som episk fantasy (tänk "Sagan om Ringen"), nutidsfantasy (tänk "Harry Potter") och space opera (tänk "Star Wars"), som ryms på avdelningen för fantastik. Men det är en levande avdelning, så bli inte förvånad om det dyker upp nya genrer.
– Vi har köpt in nya titlar, men vi har också köpt in fler exemplar av böcker som stort sett alltid är utlånade, säger Maria Fredriksson.
Dessutom har man varit nere i magasinet och hämtat upp klassiker, och just den saken, att lyfta klassikerna, är en viktig del av satsningen.
– Folk har läst fantastik i alla tider, men den har alltid varit lite i skymundan, säger Maria Fredriksson. Det är först på senare år som den fått högre status.
Den saken kan man tacka filmer som "Hungerspelen" och teveserier som "True Blood" för, tror Maria Fredriksson. När en bok blir film lockar den en större publik. Den publiken söker sig inte sällan till de litterära förlagorna, och via förlagorna hittar de vidare till andra, liknande böcker.
– Det finns de som gillar "Hungerspelen", som är en dystopi, och via de böckerna hittar man kanske vidare till Karin Boyes "Kallocain".
Just "Kallocain", kan nämnas, har fått ett rejält uppsving i lånestatistiken.