Våga bli gammal – det är bättre än alternativet

Samtiden är besatt av ungdomen. Som tur är finns det skrymslen i litteraturen där ungdomen inte är det finaste och viktigaste vi har.

I feelgood-litteraturen premieras livserfarenhet. Sällan har livet varit en dans på rosor för huvudkaraktären - men nu väntar en ny fas och äntligen den lycka hon förtjänar.

I feelgood-litteraturen premieras livserfarenhet. Sällan har livet varit en dans på rosor för huvudkaraktären - men nu väntar en ny fas och äntligen den lycka hon förtjänar.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Litteratur2022-06-17 16:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vara ung i sinnet är bland det finaste man kan vara som gammal. Samtiden vurmar för krämer som tar bort "fina linjer" och motverkar alla tecken på ålder. Du ska gärna ha en ungdomlig, fräsch och hipp klädstil. Många färgar håret för att dölja grå hårstrån. Någon kanske köper en ny bil, eller får en ålderskris på något annat sätt. 

Det är inte så konstigt eftersom samhället signalerar att ungdomlighet är eftersträvansvärt – och ålderdom någonting ointressant och omodernt. Allt som visar på att du har levt länge ska du helst dölja. 

Som tur är finns det luckor i den här samhälleliga överenskommelsen. Skrymslen där även den med grått hår kan få existera i sin egen rätt.

I feelgooden finns mängder av böcker som handlar om människor som har levt sina liv, som har gedigen livserfarenhet, som har älskat och förlorat, som har bråkat i arbetslivet, som har sett vänner dö och sin älskade träffa en ny partner. 

Ofta påbörjar de ett nytt kapitel i de här böckerna. De inleder en annan fas i livet. Skillnaden är att de till skillnad från alla 30-åringar har erfarenhet och livsvisdom att falla tillbaka på och använda sig av.

Det sägs ibland att 40 är det nya 30. Jag tycker att vi kan gå ännu längre och bestämma oss för att 80 är det nya 60 och 100 det nya 80. Att bli gammal är bättre än alternativet. 

Vendela Källmark är journalist, litteratur och teatervetare.