För Malin Tyberg, bosatt i Bälinge, har skrivandet varit ett sätt att ta sig igenom och bearbeta den sorg som det innebär att tidigt i livet mista båda sina föräldrar.
– Jag började skriva i 15-årsåldern. Det var väldigt viktigt för mig. Pappa gick bort i cancer när jag var 8 år och även mamma var sjuk i cancer, så jag var ensam med henne. Jag tog hand om mamma och skrev väldigt mycket för att klara mig igenom den tiden. När jag var 18 år och mamma låg på hospice bad hon mig ge ut dikterna.
Det dröjde många år men så i augusti 2020 gav hon ut diktsamlingen "Att leva mellan" som består av två delar. Den första delen berör missbruk och hur det är att vara medberoende till psykisk ohälsa och missbruk och den andra om att stå kvar när föräldern dör i cancer.
– Men det är inte bara sorg och bedrövelse utan där finns även hopp och styrka, berättar Malin Tyberg.
Malin Tyberg är även en av medförfattarna till boken "När mammor dör" som gavs ut av Ordberoende förlag 2020. Där hon tillsammans med 30 andra kvinnor berättar om erfarenheten av att mista sin mamma.
– "När mammor dör" tog oss till Malou efter tio. Där fick jag även läsa ur min diktsamling "Att leva mellan" som jag hade gett ut på eget förlag.
I december släppte Sveriges största poetsajt, Poeter.se, antologin "#Coronapoesi–en poesiantologi i coronatider 2020". Malin Tyberg är en av tiotusentals poeter från sajten som fått sin dikt "Släpp mig fri" utvald och publicerad i antologin.
– Jag skriver att "hon, "corona", punkterar mina tankar och stryper mina ord". Pandemin upptar så mycket av tankarna och oron gör att man tappar lite av kreativiteten kan jag ibland känna.
Trots allt har 2020 varit ett både kreativt och produktivt år för Malin Tyberg. I maj startade hon sitt egna bokförlag, Lilly Förlag och hon har mycket på gång framöver.
– "Nollad" är ett nytt bokprojekt som skildrar en uppväxt för ett barn som lever vid sidan av missbruk och psykisk ohälsa. En berättelse om ansvar och skuld, men också om att "bli sin egen". Tillsammans med min son har jag även skrivit en äventyrsberättelse.
I antologin ställs frågan om det går att skriva sig ur coronakrisen. Vilken roll spelar egentligen skrivandet och kulturen i sammanhanget tror du?
– Jag tror att det kan hjälpa väldigt många människor. Just kultur överlag har ju en stor betydelse i sådana här situationer både när det gäller sorg och fruktan.