Richard Tellström nominerad till Augustpriset

Uppsalaförfattaren och mathistorikern Richard Tellström nomineras till Augustpriset för boken: "Varje tugga är en tanke: Svensk matkultur under 800 år".

Richard Tellström, bland annat känd som expert i SVT:s "Historieätarna" befinner sig i Aten och fick närvara via länk på presskonferensen där årets Augustprisnomineringar avslöjades.

Richard Tellström, bland annat känd som expert i SVT:s "Historieätarna" befinner sig i Aten och fick närvara via länk på presskonferensen där årets Augustprisnomineringar avslöjades.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Litteratur2024-10-21 18:00

– Det känns roligt och kul! Ett erkännande för det stora arbetet jag lagt ner, säger Richard Tellström.

Han befinner sig i Grekland, i Aten, på studieresa och fick besked om nomineringen till "Årets svenska fackbok" via länk. I Grekland hämtar han inspiration till ett nytt forskningsprojekt.

– Jag studerar bland annat det grekiska köket som är på gång att bli en trend i väst, det är bra titta på originalet och se hur det tolkas. Det finns mer än souvlaki, mer fine dining, i dagens Grekland som ligger nära det nordiska kökets intresse för örter och annorlunda styckning, säger han.

undefined
Richard Tellström, docent i måltidskunskap och författare, är nominerad till Augustpriset för sin bok "Varje tugga är en tanke: Svensk matkultur under 800 år". Tidigare i år ingick han i UNT:s panel för att utse Uppsalas godaste semla.

Hans bok "Varje tugga är en tanke: Svensk matkultur under 800 år" utkom i augusti. Delar av motiveringen lyder: "... Med kunskapande utstickare från det dukade bordet visar Tellström hur maten vi äter speglar det omgivande samhället och dess utveckling, hur en middagsbjudning kan vara ett kulturellt statement ..." 

Vad skulle ett Augustpris betyda för din bok?

– Ett erkännande för matkulturhistoria som akademiskt ämne och nöjesämne, säger han.

undefined
Richard Tellström är glad över att ha blivit nominerad till Augustpriset inom kategorin "Årets svenska fackbok" utgiven på förlaget Natur & Kultur.

Hans bok tar avstamp i 1200-talet och i stormannen Birger Perssons begravning år 1327. Han var Upplands lagsagas första lagman och far till heliga Birgitta. 

– Gravölet innehöll socker och saffran från Medelhavet och Persien, kryddor från Sydostasien och kanel från Sri Lanka. Vi kanske uppfattar vår svenska matkultur som lokal men den har varit öppen för mat från hela världen. Uppsalas särställning inom matkultur har varit stor i och med att de hölls så stora hov- och kyrkofester här, säger Richard Tellström.

Augustpriset den 25 november på Dramaten i Stockholm.

Augustprisnominerade

Årets svenska fackbok:
"Fängslade öden. Tjuvar och bedragare i 1800-talets Sverige", Bonnie Clementsson
"De hemliga breven. Den politiska familjen och vardagens samtal", Kaj Fölster, Bosse Lindquist, Janken Myrdal
"Oland. Sveriges glömda Hollywoodstjärna", Kim Khavar Fahlstedt
"Ett liv värt att leva. Varför självmord blev människans följeslagare", Christian Rück
"Skogen. I folktro, sägner och sagor", Tora Wall

Årets svenska skönlitterära bok:
"Brorsan, Krabban och Lädret", Linus Gårdfeldt
"Hyper", Agri Ismaïl
"Samma, mamma", Hanna Rajs
"Den första boken", Karolina Ramqvist
"Kungen av Nostratien", Tony Samuelsson
"Hundnätter", Mirja Unge

Årets svenska barn- och ungdomsbok:
"Barrbarnet", Klara Bartilsson
"En djungelsaga", Jenny Bergman & Lotta Geffenblad
"Chop chop", En tapper jordbos berättelse, Linda Bondestam
"Brorsans kompis Robban", Maja Hjertzell & Joanna Hellgren
"Utan att passera gå", Lova Lakso
"Ingen utom jag", Sara Lundberg

Lilla Augustpriset:
"Tulpanerna är döda", Sofia Blomqvist
"Ashran och Stjärnkretsen: Barndomen" Alexander Elliot Borell
"Babyland", Lykke Eder-Ekman
"Tallarna", Hedvig Halldenius
"Ökensvindel", Marcus Hägglund
"De okända biograferna", Noel Malmsten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!