– Det känns roligt och kul! Ett erkännande för det stora arbetet jag lagt ner, säger Richard Tellström.
Han befinner sig i Grekland, i Aten, på studieresa och fick besked om nomineringen till "Årets svenska fackbok" via länk. I Grekland hämtar han inspiration till ett nytt forskningsprojekt.
– Jag studerar bland annat det grekiska köket som är på gång att bli en trend i väst, det är bra titta på originalet och se hur det tolkas. Det finns mer än souvlaki, mer fine dining, i dagens Grekland som ligger nära det nordiska kökets intresse för örter och annorlunda styckning, säger han.
Hans bok "Varje tugga är en tanke: Svensk matkultur under 800 år" utkom i augusti. Delar av motiveringen lyder: "... Med kunskapande utstickare från det dukade bordet visar Tellström hur maten vi äter speglar det omgivande samhället och dess utveckling, hur en middagsbjudning kan vara ett kulturellt statement ..."
Vad skulle ett Augustpris betyda för din bok?
– Ett erkännande för matkulturhistoria som akademiskt ämne och nöjesämne, säger han.
Hans bok tar avstamp i 1200-talet och i stormannen Birger Perssons begravning år 1327. Han var Upplands lagsagas första lagman och far till heliga Birgitta.
– Gravölet innehöll socker och saffran från Medelhavet och Persien, kryddor från Sydostasien och kanel från Sri Lanka. Vi kanske uppfattar vår svenska matkultur som lokal men den har varit öppen för mat från hela världen. Uppsalas särställning inom matkultur har varit stor i och med att de hölls så stora hov- och kyrkofester här, säger Richard Tellström.
Augustpriset den 25 november på Dramaten i Stockholm.