År 2002 lät BBC tittarna rösta om vem som är tidernas största britt. Winston Churchill (1874–1965) hamnade i topp före Shakespeare, Newton, Darwin och drottningarna Elisabet I och Victoria.
Men samtidigt som han beundras och hör till de personer som "alla" känner till finns det vissa fläckar på plommonstopet. Synen på befolkningen i de brittiska kolonierna i Asien och Afrika till exempel.
– Han såg dem som andra klassens människor och betraktade Mahatma Gandhi som en upprorsmakare man inte behövde bry sig om. Churchill var verkligen en produkt av det brittiska imperiet när det var som störst, säger Lars-Åke Skagegård.
Winston Churchill hade sin bakgrund i de övre, privilegierade skikten i det brittiska klassamhället. Det bidrog till att han hade det svårt att sätta sig in i vanligt folks villkor och att han kunde uttrycka sig mycket fränt gentemot både vänner och meningsmotståndare. Därför kan det vara hälsosamt att betrakta Churchill med både beundran och ett visst mått av ifrågasättande, enligt Lars-Åke Skagegård.
I romanen "Sir Winston & jag" utgår han från historiska händelser, men intrigen och dialogen är förstås ren fiktion. Roman-jaget är också påhittat.
– Jag har uppfunnit krigskorrespondenten Bobby Clifford, en amerikansk journalist som var med under invasionen i Normandie 1944. Fjorton år senare kontaktas han av den då 84-årige Churchill som vill berätta sitt livs historia för honom.
Den Winston Churchill som Bobby Clifford får möta är en gammal och skröplig man med sina bästa år bakom sig. Han lider av depressioner och plågas av svåra beslut han tvingats fatta, både som premiärminister under andra världskriget och som marinminister under första världskriget.
De två umgås under ett halvår – i Churchills bostad i London, på hans lantegendom Chartwell och på Aristoteles Onassis lyxbåt Christina under en kryssning i Medelhavet.
– Under samtalen framgår det hur svårt Churchill har att acceptera att han är gammal man som hamnat i skuggan. Att sakna en uppgift ser han som sitt livs största utmaning, säger Lars-Åke Skagegård.
Enligt honom var Churchill bättre rustad för att ta sig an andra typer av utmaningar – som att leda Storbritannien genom andra världskriget. Det var då han för alltid skrev in sig i historieböckerna, trots att redan uppnått pensionåldern.
– Churchill säger själv att han tränades och härdades ett helt liv för sin stora uppgift som inleddes i maj 1940 när han blev premiärminister. Det är ett tema som jag tycker vi kan ta till oss lite till mans, att hitta en livsuppgift och sedan göra vårt bästa för att utföra den.
Lars-Åke Skagegård påpekar också hur viktigt det varit för Churchills renommé att han utsågs till premiärminister 1940 och gavs möjligheten att bli nationalhjälte.
– Annars tror jag att han hade betraktats som en ganska medioker politiker i den brittiska 1900-talshistorien, en som misslyckades oftare än han lyckades.
Enligt Lars-Åke Skagegård har omkring 600 böcker skrivits om Churchill. På frågan om varför det behövs ytterligare en svarar han:
– De som skrivits är nästan uteslutande om faktaböcker, medan min bok är en roman som bygger på historiska fakta. Dessutom finns det faktiskt inte särskilt mycket skrivet om Churchills ålderdom.
"Sir Winston & jag" släpps i inbundet format samt som e-bok och ljudbok på söndag 21 mars.