Han dissekerar konspirationerna

Stora händelser kräver stora orsaker – enligt den devisen fungerar många av dagens konspirationsteorier. I sin nya bok redogör Uppsalaprofessorn Erik Åsard i stället för sanningen bakom några av vår tids mest mytomspunna händelser.

I sin nya bok "Konspirationsteorierna och verkligheten" tar Uppsalaprofessorn Erik Åsard upp historiska händelser som mordet på John F. Kennedy och Dag Hammarskjölds död, men också de teorier som motsäger den officiella bilden av händelserna.

I sin nya bok "Konspirationsteorierna och verkligheten" tar Uppsalaprofessorn Erik Åsard upp historiska händelser som mordet på John F. Kennedy och Dag Hammarskjölds död, men också de teorier som motsäger den officiella bilden av händelserna.

Foto: Fanni Olin Dahl

Litteratur2015-09-19 10:00

Det är inte första gången som Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, berör ämnet konspirationsteorier. I 2006 års ”Det dunkelt tänkta” redogjorde han för det myller av teorier som fortfarande omgärdar morden på Olof Palme respektive John F Kennedy.

– För många ter det sig fullkomligt orealistiskt att USA:s president skulle kunna dödas av en enskild ”outsider” – det är som att stora händelser även måste ha stora orsaker, vilket också är upprinnelsen till många av dessa teorier.

I nyutkomna ”Konspirationsteorierna och verkligheten: Sex historiska gåtor” handlar det istället om en saklig redogörelse för sex faktiska händelser, samt en kritisk analys av teorier kring dessa. Saker som angivandet av Anne Franks familj och Dag Hammarskjölds död är än i dag underlag för otaliga spekulationer, trots att händelseförloppen i sig är grundligt utredda och väldokumenterade.

Det var Erik Åsards intresse för USA – en nation som sedan födseln känt sig hotad från alla håll och kanter och konspirationsteoriernas förlovade land – som fick in honom på temat. Bokens näst sista kapitel tar upp den kanske mest spridda teorin av alla, nämligen att 11 september-attackerna i själva verket ska ha arrangerats av USA:s regering.

– Det finns till och med en person som hävdar att World Trade Center-tornen ska ha fallit inte på grund av flygplanen som flög in i dem, utan för att någon sprängde en atombomb. Med tanke på den skada en faktisk atombomb skulle orsaka, är det så befängt att man saknar ord.

Dagens konspirationsteorier sprids framför allt genom internet, och är enligt Erik Åsard ett slags motberättelser med udden riktad mot makten och myndigheterna.

– Innan internet spreds liknande åsikter bland annat via insändare, vilka oftast gallrades bort av redaktionerna. Men nu är det fritt fram för vem som helst att sprida sina idéer i form av korta bloggposter och filmer.

Det konspirativa tänket finns dock inte bara hos ”mannen på gatan”, utan även på sina håll inom den akademiska världen. Amerikanen David Ray Griffin, pensionerad professor i religionsfilosofi och teologi, har publicerat över tio böcker där han motsäger den officiella bilden av 11 september-attackerna, och den franske litteraturvetaren Robert Faurisson har sedan 1970-talet i artiklar och föredrag hävdat att Förintelsen aldrig ägt rum.

– Jag anser att man bör gå i närkamp med dessa lögner och vanföreställningar, och granska dem lika kritiskt som man synar andra idéer och föreställningar i samhället. Även tokiga idéer måste bemötas.

I dag frodas en uppsjö av konspirationsteorier på teman som att islam, alternativt judar, vill ta över världen, och med nätets hjälp sprider sig dessa falska teorier blixtsnabbt. Men går det då att övertyga en inbiten konspirationsteoretiker med hårda fakta?

– Det blir nog svårt. De lever i sin egen värld och tar enbart till sig fakta som passar med de teorier de har. De som menar att det var en missil och inte ett flygplan som flög in i Pentagon den 11 september, bryr sig inte om de många tekniska bevis som finns i form av flygplans- och kroppsdelar eftersom de motsäger deras favoritteorier.

Vissa konspirationsteorier har dock senare visat sig ha ett stråk av sanning. Exempelvis ryktades det innan antagandet av den så kallade FRA-lagen att denna skulle ge Försvarets radioanstalt möjlighet till aktiv övervakning av individer och organisationer, något som genom dokument läckta av Edward Snowden faktiskt visade sig stämma. Så, kanske är det egentligen inte så konstigt att vi ibland tenderar att ifrågasätta officiella versioner av saker och ting?

– Det är naturligt att vara kritisk mot makten, och historiskt finns det många exempel på faktiska konspirationer, alltså att en grupp människor går samman och i hemlighet planerar en illasinnad handling. Existensen av konspirationer är ett skäl till varför konspirationsteorierna frodas.

När drogen crack nådde USA under tidigt sjuttiotal, dök det snart upp konspirationsteorier om att CIA skulle ha importerat denna för att kunna passivisera vissa minoritetsgrupper. Och med tanke på hur dessa behandlats tidigare kanske det heller inte var så underligt, menar Erik Åsard.

Hur ska man då gå till väga när något stort och till synes oförklarligt händer?

– Tänk själv, kontrollera tillgängliga fakta och gör en egen rationell bedömning. Det kommer man långt med.

Personligt Erik Åsard

Professor emeritus i nordamerikastudier med inriktning mot statskunskap samt chef för Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet.

Har föreläst på bland annat John F Kennedy-institutet, Harvard och Freie Universität Berlin.

Tidigare utgivning inkluderar ”Makten, medierna och myterna: socialdemokratiska ledare från Branting till Carlsson” (1996), ”Hillary Rodham Clinton” (2008) och ”Den sårbara supermakten: USA:s väg från John F. Kennedy till Barack Obama” (2010).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!