2013 kom Ragip Zarakolu till Sigtuna som kommunens första fristadsförfattare. Han bodde på Sigtunastiftelsen och arbetade med att skriva en bok, artiklar om det turkiska folkmordet på armenier och med att få sin son och andra kulturarbetare frigivna ur fängelser i Turkiet. Sedan många år finns Zarakolu på turkiska presidentens lista över personer som påstås ha terrorkopplingar och Zarakolu begärdes utlämnad första gången år 2018. Ärendet avslogs i Högsta domstolen.
Som författare har han flera tankar kring Sveriges förestående medlemskap i Nato.
– Det är inte helt klart än. Men i stället för att diskutera Sveriges medlemskap borde man diskutera Turkiets Natomedlemskap på grund av den odemokratiska utvecklingen i landet, säger Ragip Zarakolu.
Han tror att ett svenskt Natomedlemskap kan komma att påverka kurdiska författare i Sverige.
– Turkiet beter sig som Ryssland. Massor av journalister, författare och politiker sitter i fängelse, även i fredstid. Jag är inte säker på att det kommer att påverka svenska författare och andra kulturarbetare, de har inga problem att arbeta fritt i dag. Men det kommer att bli problem för de kurder som arbetar med kultur och lever i Sverige, säger han.
Han följer med i utvecklingen och hoppas att Natos medlemsländer ska tvinga fram en förändring i riktning mot demokrati, större pressfrihet och yttrandefrihet i Turkiet.
2019 blev Ragip Zarakolu svensk medborgare. Nu skriver han artiklar för två turkiska tidningar på vänsterkanten och en nättidning och sina memoarer, sina minnen i tre volymer.
– Den första delen handlar om 1970 fram till 90-talet med titeln: "The violine of my father". Del två har fokus på 1950- och 60-talen i Turkiet. Trean får titeln "Sigtuna diary" eller "Diary of Sigtuna" med undertiteln "De svenska åren".
Under sina två år i Sigtuna träffade han kärleken Monica Åström, som sedan tog namnet Zarakolu. De gifte sig och bor i Linköping.
Efter alla år av förföljelse håller paret en låg profil och försöker leva ett lugnt liv med trädgårdsskötsel och litteratur.
– Jag tror på Sveriges rättsväsende. Jag känner ingen oro i dag. Erdogan bryr sig varken om turkiska eller europeiska domstolars beslut. Det är ett brott han begår, säger Ragip Zarakolu.