Författaren Anders Rydell: "Kulturarv är politiskt"

Anders Rydell, kulturjournalist, har skrivit sju böcker som getts ut i 20 länder. I dagarna har reportageboken "Förgör de falska gudarna" kommit till bokhandlarnas hyllor. UNT träffade honom i torpet hemma i Krusenberg.

Anders Rydell har skrivit boken ”Förgör de falska gudarna” tillsammans med Jesper Huor. Före IS bombningar fanns det runt den antika ruinstaden i Palmyra också en modern stad med omkring 60 000 invånare. I dag är allt en ruin, en övergiven plats som även bombats sönder av ryska plan. Hunden heter Jora.

Anders Rydell har skrivit boken ”Förgör de falska gudarna” tillsammans med Jesper Huor. Före IS bombningar fanns det runt den antika ruinstaden i Palmyra också en modern stad med omkring 60 000 invånare. I dag är allt en ruin, en övergiven plats som även bombats sönder av ryska plan. Hunden heter Jora.

Foto: Maria Larsdotter

Litteratur2023-09-10 11:00

Frågan Anders Rydell och hans medförfattare Jesper Huor ställde sig inför arbetet med boken "Förgör de falska gudarna" var: Varför sprängde Islamiska staten, IS, 2 000 år gamla tempel i ruinökenstaden Palmyra i Syrien år 2015? Svaret eller svaren, levereras på drygt 300 sidor men för UNT:s läsare kortar han ner dem:

– Det finns två huvudförklaringar. Den ena är att IS ville skapa en enad stat mellan muslimer. Man menade att alla Mellanösterns länder bara var påhittade och problemet var att dessa länder hade utnyttjat det antika arvet i propagandasyfte när man byggde sina nya nationaliteter. Islamiska staten ville slå sönder idén om att dessa länder fanns så de förstörde kulturarvet.

undefined
Anders Rydell har skrivit boken ”Förgör de falska gudarna” tillsammans med Jesper Huor. Före IS bombningar fanns det runt den antika ruinstaden i Palmyra också en modern stad med omkring 60 000 invånare. I dag är allt en ruin, en övergiven plats som även bombats sönder av ryska plan. Hunden heter Jora.

Här hoppar hunden Jora upp i soffan och buffar envetet på husses arm. Anders Rydell lägger lugnande handen på hundens nacke och kliar förstrött. Jora lugnar sig.

– Den andra anledningen, den huvudsakliga, var för att det gjorde ont i oss, i västvärlden. Där låg civilisationens vagga, där uppstod språket och kulturen och därför ser vi i väst det som en del av vår egen historia. Att spränga kulturarv är ett bättre sätt för IS att få uppmärksamhet än att spränga dansklubbar eller ambassader. Det skapar en annan slags smärta i oss, det gör ont för det är något som går förlorat för alltid, säger Anders Rydell.

undefined
I sin ursprungsfamilj blev Anders Rydell varnad för att bli "förläst". Han kände själv efter ett par år på universitetet att han höll på att försvinna helt i böckernas värld om litteratur och historia. Han tog en paus, som fortfarande pågår, och gick en journalistutbildning på en folkhögskola.

Utanför fönstret i rummet där vi sitter dignar trädgården av äpplen, ankorna kvackar ivrigt runt en liten damm och tuppen gal med oregelbundna mellanrum trots att det är långt in på förmiddagen. Inomhus syns spår av septemberskördar, glasburkar på rad fyllda med blommor, örter och andra inläggningar pryder hyllorna lite varstans. Men vi håller oss kvar vid Palmyra.

Boken inleds med detaljer från mordet på Khaled al-Asa'ad år 2015. Mannen som, i den syriska diktaturregimens tjänst, styrt över de antika ruinerna under ett halvt sekel och som går under namnet Herr Palmyra. Författarna beskriver hur han tvingas knäböja, barfota med benen kedjade, för att halshuggas inför folkmassan.

Det var inte enbart tempel som förstördes, bland annat museet i Palmyra och gravmonument plundrades.

– De förstörde också saker som vi inte vet något om, platser som inte var utgrävda grävdes ut och plundrades på antika föremål. IS hade en egen myndighet som hette "Myndigheten för resurser under jorden". Den ägnade sig åt att stjäla olja och antikviteter. Man hade bland annat anställda arkeologer, konsulter och inhyrda grävmaskiner. Mycket av det som inte var guld krossades och kastades bort. Före IS bombningar fanns det runt den antika ruinstaden i Palmyra också en modern stad med omkring 60 000 invånare. I dag är allt en ruin, en övergiven farlig plats som även bombats sönder av Ryssland när de tryckte bort IS med hjälp av den syriska regimen. 

undefined
Anders Rydell, journalist och författare har skrivit boken ”Förgör de falska gudarna” tillsammans med Jesper Huor, reporter och producent.

Reportageboken har tagit fem år att färdigställa, en pandemi kom emellan då det var omöjligt att göra intervjuresor. Anders Rydell har inte själv varit i Palmyra, författarna skriver ändå "vi" i boken men de startade projektet på varsitt håll. I ett kapitel i slutet beskriver de hela arbetet. 

Boken bygger i stor utsträckning på egna förstahandskällor, bland andra Khaled al-Asa'ads söner, egna observationer och intervjuer på plats eller via telefon. Även om de velat vara transparenta med vilka personerna är måste vissa av säkerhetsskäl vara anonyma. Anders Rydell har undersökt konstmarknaden och jakten på antikviteter, stöldgods som säljs vidare till världens främsta museer. I Paris intervjuade han en av cheferna för Louvren om just detta.

– Det har varit en komplex bok att skriva, det är inte lätta personer att intervjua. Vi har fått göra väldigt svåra överväganden på olika sätt om vad man kan röja och inte, vilka källor man kan använda, vem som talar sanning och inte. Det framkommer även i boken att familjen al-Asa'ad är antisemitisk, det ingår i den syriska propagandan. De är en produkt av den syriska diktaturen, naturligtvis, säger han.

Han drar paralleller med sin förra bok "Boktjuvarna" som handlar om nazisternas plundring under andra världskriget. 

– Jag såg parallellerna med Palmyra och det jag skrev om i "Boktjuvarna" och tänkte att här sitter jag och skriver om någonting som skedde för 80 år sedan men det händer på riktigt i Syrien. I dag händer det i Ukraina, Putin utplånar kulturarven, den ukrainska identiteten. Kulturarv är väldigt politiskt, säger Anders Rydell.

Palmyra

En oasstad i den syriska öknen cirka 230 kilometer nordost om Damaskus. Under de första århundradena e.Kr. var Palmyra en blomstrande karavanstad.

Sedan 1980 upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

2015 sprängde IS sönder Baalshamins tempel, Bel-templet och teatern från 200-talet samt en tetrapylon, ett slags pelarkonstruktion som historiskt har markerat en plats där vägar korsades.

Ryska bombflyg i samarbete med det syriska flygvapnet attackerade Palmyra och IS i oktober 2015.

Källa: NE, SVT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!