När Hans Rosling fick sitt cancerbesked hade man just påbörjat arbetet med boken och det var först osäkert om man skulle hinna avsluta projektet.
– Hans arbetade med boken in i det sista, säger Anna Rosling Rönnlund, som tillsammans med Ola Rosling är bokens medförfattare.
När Hans Rosling gick bort 7 februari 2017 fanns helheten, och man var överens om bokens innehåll och dispositionen
– Det vi har gjort på egen hand är att korta och plocka bort all text som tyvärr inte fick plats, säger Anna Rosling Rönnlund.
”Factfulness”, som nu finns i handeln, är Hans Roslings sista strid i kampen mot den förödande globala okunskapen om hur faktiskt världen ser ut.
– Många har en falsk världsbild som bygger på fiktioner och gammal fakta som inte längre är gällande, säger Anna Rosling Rönnlund.
Boken, fortsätter hon, föddes ur en ilska och en frustration över att trots många år av hårt arbete inte ha nått fram med budskapet.
– Vi förstod att det inte räckte med att bara presentera sann och aktuell fakta och data om världen, säger Anna Rosling Rönnlund
Man bestämde sig för att skriva en lättillgänglig och begriplig bok som kan få läsaren att förstå varför vi människor är så pass resistenta mot fakta.
Boken består av tio kapitel där lika många ”mänskliga dramatiska instinkter” behandlas.
Det är dessa instinkter, menar Hans Rosling och hans medförfattare, som ligger bakom människans faktaresistens. En av dess instinkter är vad författarna har valt att kalla ”ödesinstinkten”.
– Många har en föreställning om att världen är statisk, att allt är som det alltid har varit och att det kommer förbli så, att det är världens öde, säger Anna Rosling Rönnlund.
Men världen är inte statisk, fortsätter hon. Världen förändras hela tiden, men det sker för det mest väldigt, väldigt långsamt.
Tanken är att boken ska fungera som en handbok där läsaren kan ta del av tumregler för hur man kan tänka för att undvika dessa instinkter.
– Vår förhoppning är att factfulness ska bli en folkrörelse, säger Anna Rosling Rönnlund.