Fängelsehot hänger över Uppsalas fristadsförfattare

Uppsalas tidigare fristadsförfattare Sedigheh Vasmaghi hotas fortfarande av ett långt fängelsestraff i hemlandet Iran. På torsdag 15 september uppmärksammas hennes situation i Litteraturens hus i Uppsala i samband med ett boksläpp.

Svenska PEN, organisationen som ger stöd åt hotade och fängslade författare, har protesterat mot den fängelsedom som hänger över Sedigheh Vasmaghi. Kravet är att domen upphävs och att trakasserierna upphör.

Svenska PEN, organisationen som ger stöd åt hotade och fängslade författare, har protesterat mot den fängelsedom som hänger över Sedigheh Vasmaghi. Kravet är att domen upphävs och att trakasserierna upphör.

Foto: Pär Fredin

Litteratur2022-09-12 08:00

Den nu 60-åriga poeten, juristen och människorättsaktivisten kom till Uppsala 2012 som fristadsförfattare. Efter det tvååriga stipendiet blev hon kvar i Uppsala fram till oktober 2017, då hon valde att återvända till Iran med sin man. Hon greps omedelbart på flygplatsen i Teheran men släpptes efter förhör.

Bara någon vecka senare kallades Sedigheh Vasmaghi till revolutionsdomstolen. Förhandlingen varade i tio minuter och slutade med att hon fick veta att hon i sin frånvaro dömts till fem års fängelse. Domen gällde bland annat hennes kritik mot att kvinnor som anklagats för utomäktenskapliga förbindelser kunde dömas till stening. 

undefined
Svenska PEN, organisationen som ger stöd åt hotade och fängslade författare, har protesterat mot den fängelsedom som hänger över Sedigheh Vasmaghi. Kravet är att domen upphävs och att trakasserierna upphör.

Sedigheh Vasmaghi placerades i det beryktade Evinfängelset, men frigavs mot borgen några veckor senare. Det femåriga straffet omvandlades på våren 2018 till en villkorlig dom. Året efter förbjöds hon att lämna landet.

Under de våldsamma protesterna mot höjda oljepriser men också för demokrati hösten 2019 tog hon ställning för demonstranterna. Tillsammans med andra regimkritiker skrev hon under ett upprop mot den polisbrutalitet som krävde hundratals dödsoffer. Det gjorde att hon åtalades.

Sommaren 2020 kom en ettårig fängelsedom som ännu inte har fastställts. Om den fastställs tvingas Sedigheh Vasmaghi också att avtjäna den tidigare villkorliga domen på fem år.

– Sedan dess har det faktiskt inte hänt så mycket. Hon får visserligen varningar från myndigheterna men inte så mycket mer, berättar Uppsalabon Staffan Olofsson, vän med Sedigheh Vasmaghi sedan Uppsalaåren.

undefined
Sedigheh Vasmaghi tillbringade flera år i Uppsala, först som fristadsförfattare. Senare hade hon en forskartjänst på juridiska institutionen vid Uppsala universitet.

Staffan Olofsson pratar med henne någon gång i månaden och får uppdateringar om läget.

– Hon skriver, föreläser och ger intervjuer trots att hon sitter i något som liknar husarrest. Man måste säga att hon är uthållig i en svår situation. Budskapet är att hon inte tänker vika sig. Och hon verkar vara vid gott mod, berättar han.

För inte så länge sedan gav Sedigheh Vasmaghi ut en religionsfilosofisk bok, där hon ifrågasätter om profeten Muhammed var utsänd av Gud. Boken har förstås skapat debatt, men hon har sluppit ytterligare repressalier.

Den bok som nu kommer i engelsk översättning heter "Exile or Prison?" och uppmärksammas i Litteraturens hus i Kulturkvarteret Walmstedtska på torsdag 15 september. Då ska ett samtal mellan Sedigheh Vasmaghi och Uppsala kommuns fristadskoordinator Annika Strömberg sändas, antingen direkt eller förinspelat. Det blir också uppläsningar och panelsamtal.

– "Exile or Prison?" kom på persiska för några år sedan och handlar delvis om hennes beslut att lämna Uppsala och återvända till Iran, trots hot om fängelse, berättar Staffan Olofsson.

undefined
En arresteringsorder fick Sedigheh Vasmaghi att fly från Iran 2011. Hon kom först till Tyskland för att så småningom bosätta sig i Uppsala. Här levde hon fram till hösten 2017 då hon återvände till hemlandet.

I boken berättar Sedigheh Vasmaghi också om tiden i det beryktade Evinfängelset. Amnesty International har flera gånger påtalat att fångar misshandlas och torteras i Evin.

En allvarlig ögonsjukdom gör att Sedigheh Vasmaghi nu är nästan helt blind. Hon hoppas att så snart som möjligt få tillbaka sitt beslagtagna pass och tillåtas resa till Paris, där hon skulle kunna få specialistvård.

– Om så sker har hon lovat att göra en avstickare till Sverige och hälsa på sina vänner här i Uppsala, säger Staffan Olofsson.

Fotnot: Boksläppet i Litteraturens hus arrangeras av Fristad Uppsala och föreningen Sedighehs vänner.

Sedigheh Vasmaghi

Född 1962 i Teheran.

Promoverades vid Teherans universitet i islamisk teologi och rättsvetenskap. 

Började skriva poesi i ungdomen. 1989 utkom diktsamlingen "Regnets bön" som följts av ytterligare diktsamlingar.

Hon har även gett ut flera fackböcker med fokus på litteraturvetenskap, juridik, kulturgeografi, teologi och historia.

Uppmärksammas i Litteraturens hus vid ett evenemang 15 september då hennes bok "Exile or Prison?" presenteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!