Minnet av jordens undergång kan ha format vikingarna

Myten om jordens undergång, ragnarök, är nog ingen myt – utan kanske ett minne. Det konstaterar vikingaexperten och arkeologen Neil Price vars bok "Ask och Emblas barn" nu översatts till svenska.

Valsgärde båtgravar med Neil Price, professor i arkeologi. Intresset för vikingar fick han redan som tonåring. Då visades ett par brittiska dokumentärer på tv, och sedan var han fast.

Valsgärde båtgravar med Neil Price, professor i arkeologi. Intresset för vikingar fick han redan som tonåring. Då visades ett par brittiska dokumentärer på tv, och sedan var han fast.

Foto: Adam Wrafter

Litteratur2024-09-21 16:00

"Paradoxalt nog skulle delar av vikingatiden möjligen ha uppstått just genom att man föreställde sig dess slut", skriver Neil Price i sin bok "Ask och Emblas barn".

Han syftar på det som kanske blev droppen för människorna som levde under det svåra 400- och 500-talet: en klimatkris, till följd av ett par stora vulkanutbrott bland annat vid dagens El Salvador. Stora delar av Norden försatte i ständig skymning på grund av vulkanutbrottets dis. Att bedriva jordbruk, blev nästan omöjligt. Och i vakuumet, efter att befolkningen minskat kraftigt och skogen återtagit betesfält, uppstod successivt ett nytt sätt att leva. Vikingarnas.

undefined
Neil Price förklarar att vikingarnas värld var väldigt stor. Plundringståg och resor gick långa vägar, och därför är vikingarna inte bara en del av skandinavisk historia som man lätt kan tro. Professorn har just startat ett forskningscentrum som ska fokusera på vikingarna i ett bredare geografiskt område, västerut och österut.

– En intressant aspekt är att myten om vikingarnas ragnarök, som handlar om jordens undergång, verkar ha något med den här krisen att göra, ett minne av den, säger Neil Price.

Han är född och uppvuxen i London men verksam som professor i arkeologi vid Uppsala universitet. Som en av världens ledande forskare på vikingar har han bland annat agerat expert i SVT:s serie "Historien om Sverige". Boken "Ask och Emblas barn" har översatts till 15 språk – och nu till svenska av Henrik Gundenäs.

I boken försöker Neil Price förstå vikingarnas existens och kultur bortom de redan kända berättelserna.

– Vikingar var individer, det får man inte glömma. Schablonbilden av dem gör att man tror att alla var likadana.

Arkeologen har funderat flera gånger på hur det kommer sig att vikingar blivit temat för många tv-serier, böcker och utställningar. Intresset tycks omåttligt.

undefined
I Tyskland, Brasilien, Spanien, Japan och Ukraina finns ett stort intresse för boken "Ask och Emblas barn". "Jag får lite annorlunda respons i Norden, där är man van vid vikingar som koncept", säger Neil Price.

– Kanske är det att mer föder mer. Hade vi haft så här mycket skrivet kring någon annan del av förhistorien, hade kanske den blivit populärare. Men det kan också handla om att vikingatiden är den delen av forntiden innan kristendomen, där vi vet mest om religion och världsbild. Längre tillbaka får vi börja gissa mer.

Neil Price betonar att mycket förblir tolkningar av hur vikingarnas liv kunde ha varit, men han hoppas att han kommit dem nära. Särskilt fascinerad är han av deras syn på världen. En som var fylld av väsen och olika varelser.

Hur påverkade det dem?

– De hade massor av uppfattningar om världen som var ganska löst sammansatta. Det kan ha gjort dem till självständiga individer.

undefined
"När jag började plugga på 80-talet, så pratade vi alltid om vikingarnas expansion. Det låter nästan som ett aktivt dåtida politiskt beslut. Nu pratar vi i stället om diasporan. Folk åkte hit och dit, som individer", säger Neil Price om vikingarnas resor och plundringståg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!