Envis adelsdam ställde till skandal

Frances Coke Villiers var föremål för en av 1600-talet stora engelska hovskandaler. Nu har upplänningen Johanna Luthman skrivit hennes biografi.

"Länge visste jag inte exakt när Frances var född, och det kändes ganska viktigt att veta. När jag till sist hittade hennes födelseår dansade och jublade jag", säger Johanna Luthman.

"Länge visste jag inte exakt när Frances var född, och det kändes ganska viktigt att veta. När jag till sist hittade hennes födelseår dansade och jublade jag", säger Johanna Luthman.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

LITTERATUR2017-07-18 06:00

Det är en rafflande historia som Johanna Luthman, doktor i historia vid University of North Georgia, USA, berättar i sin bok "Life, Madness and Scandal". Den innehåller inte mindre än två fängelserymningar, en droskjakt i centrala London, ett inbördeskrig och en förbjuden kärlekshistoria. Här finns dessutom en äkta make som drabbas av psykisk sjukdom, en makthungrig svåger som är bästa kompis med kungen och en oäkta son som föds i hemlighet.

Glömde jag nämna att alltsammans utspelar sig bland medlemmar av det engelska hovet?

Man kan nästan tro att Johanna Luthman har skrivit en historisk roman, men boken är alltså en biografi över Frances Coke Villiers (1602–1645).

– Det går inte att hitta på en sådan här historia, den har för mycket av allt, säger Johanna Luthman, som är uppvuxen i Morgongåva, väster om Uppsala.

Hon är i Sverige några veckor för att semestra, men också för att forska om Cecilia Vasa, dotter till kung Gustav Vasa och alltså svensk prinsessa.

– Jag forskar om en resa som hon gjorde till England, till drottning Elizabeths hov. Cecilia var precis som Frances en ganska ovanlig kvinna för sin tid.

Johanna Luthman hörde talas om Frances Coke Villiers, med den adliga titel Viscountess Purbeck, som innebar att hon var en slags undergrevinna, redan när hon skrev sin avhandling – senare publicerad som bok med titeln "Love, Lust and License in Early Modern England" (2008).

– Jag undersökte hur attityden kring äktenskapsbrott hos adeln skiljde sig åt mellan drottning Elizabeths regering och hennes efterföljare kung James.

Slutsatsen blev den att Elizabeth, som i egenskap av kvinna var ifrågasatt som regent, var hård mot äktenskapsförbrytare, medan James var mer förlåtande.

– Det enda exemplet jag kunde hitta på en adelskvinna som dömts för äktenskapsbrott under James regeringstid var faktiskt Frances.

Frances Coke Villiers döms alltså för äktenskapsbrott. Straffet blir att hon måste erkänna sitt brott, sina skuld och sin synd, genom en offentlig bot.

– Hon skulle stå barhuvad och barfota, då en stor skam, klädd i vit särk, och erkänna sitt brott inför allmänheten. Men hon vägrade och rymde.

Under resten av sitt korta liv undviker Frances Coke Villiers rättvisan, samtidigt som hon ständigt kämpar för att bli benådad.

Skriver man en biografi om någon som levde för 400 år sedan, fortsätter Johanna Luthman, skriver man oftast om kungligheter, politiker, skribenter till de kungliga eller andra personer med makt, sådana som var betydelsefulla i sin samtid och vars liv därför dokumenterades.

– Frances var ingen betydelsefull person. Att vi kan veta så mycket om hennes liv beror på att rättsprocessen mot henne finns dokumenterad, och eftersom de andra som var inblandade i historien var viktiga personer inom kyrkan och politiken.

Som man förstår av titeln är biografin över Frances Coke Villiers skriven på engelska, Boken publiceras nyligen på det välkända akademiska förlaget Oxford University Press, och har fått fina omdömen på andra sidan Atlanten. Snart lär de börja trilla in också på vår egen kontinent.

– Tanken har varit att jag genom att berätta om Frances också berättar om den tidens adelskvinnor. De giftes bort unga, där skiljde sig inte Frances från mängden. Det som gör henne ovanlig är att hon var så envis, att hon hävdade sin rätt och ville leva på sina egna villkor.

Johanna Luthman

Uppvuxen i Morgongåva väster om Uppsala. Åkte efter gymnasiet till Atlanta, USA, för att jobba som Au Pair. Återvände till Sverige och började plugga historia vid Uppsala universitet. Hoppade av kursen efter några månader och återvände till Atlanta, där hennes akademiska karriär började på riktigt.

Doktorerade 2004 vid Emory University i Atlanta och undervisar och forskar nu vid University of North Georgia.

Som utlandssvensk saknar hon det svenska bakverket punschrulle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!