"Gärna någon lysande som man aldrig hört talas om"

1) Vem tror du får Nobelpriset i litteratur? 2) Vem skulle du vilja ge priset? Så här besvarar olika Uppsalaprofiler i kultursektorn de två brännande frågorna.

I fjol gick priset till Abdulrazak Gurnah. En skräll. Vad blir det i år? UNT har frågat 11 Uppsalaprofiler om vad de tror – och vad de helst vill.

I fjol gick priset till Abdulrazak Gurnah. En skräll. Vad blir det i år? UNT har frågat 11 Uppsalaprofiler om vad de tror – och vad de helst vill.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Litteratur2022-10-05 08:00
undefined
Jonas Gren, Uppsalaförfattare.

Jonas Gren, författare:

1) Cormac McCarthy får det. Han är 89 år, nu är det dags. Det sargade amerikanska landskapets prosaist, som skriver i Faulkners anda. Det är kargt och blodigt men längst inne lyser humanismens ljus. 

2) Danska Inger Christensen vill jag ge det. Postumt. Hon dog 2009. En i grunden romantisk poet, essäist och prosaist som aldrig skrev sentimentalt, snarare systematiskt. Hon hade ett unikt öga och öra för de enstaka orden, för ordens relation till världen och för rörelsen mellan skalor: från potatiskoket till vätebomben. Mästerverken heter "Alfabet" och "Fjärilsdalen".

undefined
Nils Håkansson är författare och förläggare på bokförlaget Ruin.

Nils Håkansson, författare, översättare och förläggare på bokförlaget Ruin: 

1) Jag hänger inte med i de samtalen alla gånger. Svetlana Aleksijevitj som ligger nära mitt hjärta fick det för några år sedan. En annan författare som är intressant är Serhij Zjadan vars verk jag översatt. Det är troligtvis en oerhört liten chans. Han är lite för ung och spretig men har samtidigt börjat nämnas i såna sammanhang. 

2) Jag brukar vara ganska nollställd kring den här frågan men har en del ryska författare jag tycker är bra. Det skulle vara jättekul om Sergej Lebedev blev pristagare, men i år är kanske inte bästa året för ryska författare.

undefined
Anna Williams, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och ledamot i Samfundet De Nio.

Anna Williams, författare och professor i litteraturvetenskap, ordförande i Samfundet De Nio:

1) Jag har alltid väldigt svårt att säga vad jag tror på … Men ett par författare som jag tycker kan komma ifråga är Marilynne Robinson, hon är jätteintressant och värd ett pris, och så Chimamanda Ngozi Adichie, hon skriver intressant om existentiella frågor, rasism och både samtid och historia.  

2) Ja, jag säger nog Marilynne Robinson också här. 

undefined
Mattias Eklöf, Uppsala bokhandel.

Mattias Eklöf, Uppsala Bokhandel:

1) Jag tror att årets pris går till den franska författarinnan Annie Ernaux för att hon i princip på egen hand har uppfunnit det vi i dag kallar för autofiktion. 

2) Alla mina favoriter är dessvärre redan döda, men det hade varit fint om den japanske författaren Yukio Mishima hade fått priset. Det hade kanske till och med räddat hans liv.

undefined
America Vera-Zavala, chef på Gottsunda Dans & Teater.

America Vera-Zavala, verksamhetsledare Gottsunda Dans & Teater:

1) Jag hoppas det inte blir ännu en vit man som skrivit en skönlitterär betraktelse över Europa. Vi behöver desperat världen.

2) Ngugi wa Thiong'o. Det börjar bli sent för denna mästare, det har varit dags länge för honom. En mästerlig skönlitterär författare men också dramatiker och det vore ju såklart fint om en dramatikerkollega skulle få pris. Att ge priset till Thiong'o skulle också få oss att blicka ut efter en lång olidlig navelskådande valrörelse där landets ledare verkade tro att Sverige var världen.

undefined
Elin Cullhed är författare och har tilldelats Augustpriset.

Elin Cullhed, författare:

1) Jag älskar när Nobelpriset i litteratur gör världen större och att det går till någon jag inte visste skrev eller fanns. När jag själv läser tänker jag ofta på den fransk-algeriske romanförfattaren Nina Bouraoui för att ingen hanterar språket och jaget som hon. Henne skulle jag kunna se som pristagare i år. 

2) Den franska romanförfattaren Annie Ernaux har skrivit helt otroliga små och stora romaner om sitt liv. När jag läser dem slår det in dörrar i mitt liv också. Hennes exakthet är allt. Hon skriver om klass och utanförskap, att bli främling inför sig själv och dem man älskar. Om tid, minne, Europa – och om det motsägelsefulla i människan. Henne vill jag tilldela Nobelpriset i litteratur. 

undefined
Fredrik Hardenborg är författare och expedit på Akademibokhandeln.

Fredrik Hardenborg, författare, jobbar på Akademibokhandeln: 

1) Jag och kollegorna har pratat en del om den amerikanska författaren Viet Thanh Nguyen. Han har faktiskt varit gästprofessor i Uppsala. Det finns ett allvar i hans verk som handlar mycket om hur historien påverkar nuet. Han skriver ofta om USA:s och Vietnams förhållande till varandra, och hur det är att vara en främling, oavsett var man bor eller kommer ifrån. 

2) Jag skulle vilja se att antingen Joyce Carol Oates eller Margaret Atwood blev pristagare, det är en skam att det inte hänt. Men jag tror de är för feministiska. Om man ser tillbaka på de senaste åren har det inte funnits några starka kvinnoporträtt. Men nu med nya medlemmar i Akademien kanske det kommer se annorlunda ut, vem vet.  

undefined
Petra Brylander, Uppsala stadsteater.

Petra Brylander, vd och konstnärlig ledare för Uppsala stadsteater:

1 och 2) Jag både tror och hoppas att det blir Chimamanda Ngozi Adichie. Hon är en nutida unik författare som med ett rikt emotionellt språk och bråddjup klarsyn ger läsaren kontakt med berättelsen och karaktärerna som vore de alldeles nära ens eget liv. 

undefined
Sebastian Johans, Uppsalaförfattare.

Sebastian Johans, konstkritiker och författare:

1) Svårt. Jag väntar fortfarande på att Akademien ska ge Anne Carson priset som Louise Glück fick. Visserligen är Glück också väldigt bra, men Carson känns så mycket tyngre. Och att ytterligare en kvinnlig nordamerikansk poet skulle belönas så snabbt känns ju väldigt osannolikt, och kanske är det just därför det blir så. 

 2) Läser precis "Slutet på en familjeroman" av ungerska författaren Péter Nádas, som ibland blir tippad, och det är omöjligt att låta bli att tänka att han vore värd ett pris när man befinner sig mitt i hans högst egenartade, vilt svängande, mycket snåriga men också roliga, medvetandeström. Men roligast vore som vanligt någon fullkomligt lysande som man aldrig hört talas om.

undefined
Viktor Andersson, litteraturredaktör.

Viktor Andersson, litteraturredaktör UNT:

1) Man kan ju tycka att de är skyldiga Salman Rushdie och yttrandefriheten ett Nobelpris. Men jag har satsat hundra spänn på ungraren Laszlo Krasznahorkai. Jag har fått för mig att något i Nobelkommitténs sammansättning talar för honom. Halvgarderar med Oates.

2) Jag vill och hoppas att det går till fransmannen Michel Houellebecq. Dels är han en pessimismens litterära fanbärare som med klar blick skildrar en civilisation som har dukat under för dumhet och yta, dels är han en lagom kontroversiell kuf som kan ge Nobelpriset ett välbehövligt underhållningsvärde.

undefined
Kholod Saghir, konstnärlig ledare för Uppsala internationella litteraturfestival.

Kholod Saghir, konstnärlig ledare för Uppsala internationella litteraturfestival:

1) Jag hyser respekt för processen och ansvaret det innebär att välja rätt vinnare.

2) Den franska författaren och filosofen Hélène Cixous litterära gärning är så bred och omfattande att jag ser henne som en värdig kandidat. Jag är i och för sig en smula partisk eftersom jag har översatt en bok av henne. Hon har hunnit fylla 85 och det vore oerhört fint om hon skulle hinna få priset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!