På lördag eftermiddag 11 januari öppnar det lilla biblioteket på 15 kvadratmeter i Kafé Bredsjön. Det betyder att den ideella föreningen Bibliotekets vänner nu lämnar Järlåsa skola, där man sett till att biblioteket kunnat hålla öppet trots att Uppsala kommun drog sig ur i början på 1990-talet.
– Alla våra böcker får plats, även om ytan blir lite mindre nu, säger Tage Fredriksson och tillägger att biblioteket nu kommer att bestå av i huvudsak vuxenlitteratur.
Barnböckerna blir därmed kvar på Järlåsa skola så att låg- och mellanstadieeleverna får fortsatt tillgång till dem. Det blir extra viktigt från halvårsskiftet, då den nya lagen om skolbibliotek träder i kraft.
– Vi uppfyller redan i dag de krav som ställs, men i och med flytten av vuxenböckerna så kommer vi att få plats med fler barnböcker, vilket förstås är glädjande. Vi får ett mer renodlat skolbibliotek, säger Annika Tilander Berg, rektor på Järlåsa skola.
Ett tydligt besked om varför biblioteket nyligen behövde flytta ut från skolan är svårt att få. Enligt Tage Fredriksson har föreningen bara fått veta att lokalen behövs för andra verksamheter.
Annika Tilander Berg hänvisar till det kommunala bolaget Skolfastigheter, som i sin tur passar bollen vidare till kommunledningskontorets fastighetsstab. I ett mejl till UNT skriver Sara Ketema, fastighetsansvarig, att lokalen behövs för att utveckla skolans fritidshem och eget bibliotek.
För Tage Fredriksson och de andra krafterna i föreningen är flytten trots allt ingen stor sak.
– Huvudsaken är att vi hittat en ny lokal. Det kanske till och med blir bättre än tidigare, med ett mer centralt läge i samhället och mer folk i rörelse tack vare kaféet och deras konserter på lördagskvällarna, säger han.
Öppettiderna blir som tidigare, två timmar i veckan, fast nu på lördagseftermiddagar i stället för söndagar.
Biblioteket var under flera decennier en filial till Stadsbiblioteket. I början på 1990-talet var det nedläggningshotat, men Järlåsaborna protesterade med stöd av ingen mindre än Astrid Lindgren. Hon kontaktade den dåvarande kommundelschefen och biblioteket fick vara kvar i ytterligare ett par år.
Men 1993 drog sig kommunen ur och sedan dess har verksamheten drivits av ideella krafter. Uppsala kommun har skjutit till pengar för inköp av böcker och författarbesök, även om anslaget tidvis varit ifrågasatt.