Hjälte eller förrädare? Uppfattningarna om Edward Snowden är delade beroende på vem man talar med. Hans personliga mod kan dock ingen betvivla.
Det har gått sex år sedan Snowden bröt med den amerikanska underrättelsetjänsten och avslöjade att USA:s regering i hemlighet hade utvecklat verktyg för att kunna läsa alla mejl, avlyssna alla telefoner och läsa alla textmeddelanden – jorden runt.
Världen chockades, åtminstone för stunden. Nu har det hela återgått till det slags normalitet som tycks infinna sig efter det mesta. På något vis tycks det bara gå att ha en tanke i taget i huvudet och nu är det klimatfrågan. Inget fel i det, men Snowdens bok är en viktig påminnelse om hur övervakade vi är – för att inte tala om hur mycket vi helt enkelt bjuder på. Ta bara en så enkel sak som att du nämner något i ett mejl och vips "råkar" Facebook ha en annons om det sekunden efter!
Edwards Snowdens uppmärksammade bok "I allmänhetens tjänst" faller i två delar. Dels är det en självbiografi, från födseln fram till nu i hans 36-åriga liv, dels en noggrann beskrivning av hur han är med och bygger upp det övervakningssystem som han sedan tar ett så resolut avstånd från. Den sistnämnda delen är onekligen intressant, men lastad med för många systemtermer och förkortningar. Vill man bara åt hans sammanfattning av det digitala läget rekommenderas sista kapitlet – viktig läsning!
Snowden skildrar sin barndom i ljusa färger. Han växer upp på olika militärbaser med en stamanställd pappa som han beundrar. Man får nästan själv ett slag pappakänslor för Snowden där han blickar som en sorgsen hundvalp på omslaget. Men under ytan finns en människa med en stark övertygelse – och som vågar stå upp och ta konsekvenserna fullt ut.
Det var händelserna den 11 september 2001 som fick Edward Snowden att vilja försvara sitt land. Han rekryterades 2006 av amerikanska CIA och arbetade senare som konsult åt USA:s signalunderrättelsetjänst. Men den massövervakning som blev följden kände han ett alltmer stegrade motstånd till.
Snowden säger själv att han är i just allmänhetens tjänst, och hävdar bestämt att han inte står i beroende till Ryssland i sin ryska exil. Hur han har det i Ryssland just nu framgår lite tunt, han har sin älskade Lindsay Mills hos sig men verkar fortfarande behöva förklä sig på den hemliga ort där han bor.
Hjälte? Självklart!
Litteratur
Edward Snowden
I allmänhetens tjänst
Övers. Stefan Lindgren
Leopard förlag