⎼ När jag hade skrivit under kontraktet kändes det på riktigt, säger Kia Hedman som är aktuell med sin spänningsroman “Patient 43”, utgiven på Lava förlag. Inspirationen från boken kom när hon tittade på nyhetsreportage om föräldrar som dödat sina barn. Dessutom har psykologi alltid varit ett sidointresse för henne.
Trots flera refuseringar och bearbetningar av manuset gav hon aldrig upp. Det som hjälpt henne är att inte ta för hårt på konstruktiv kritik, utan att se det som positivt för utvecklingen av skrivandet.
Lava förlag är ett så kallat hybridförlag. Det innebär att det är författaren själv som får stå för den ekonomiska risken eftersom förlaget inte betalar ut något förhandsarvode. Författaren får i stället betala en viss summa själv för utgivningstjänsterna, och sedan får de vinsten i royality-inkomster.
Skrivandet har alltid funnits i Kias liv. Som liten var det främst genom dagböcker och brevvänner som skrivarlusten fick näring. Drömmen om författaryrket har varit med henne sedan dess, men hamnade i skymundan när hon bodde i London några år. När hon väl var tillbaka i Sverige tog hon tag i skrivandet igen. Kia bor i Knivsta och under pendlingsresorna till jobbet som ekonom i Stockholm hittade hon tiden att skriva.
⎼ Som småbarnsförälder finns inte så mycket tid för skrivandet, därför har pendlingen varit guld värd. Man får hitta de stunder som finns, säger hon.
Evindar Akdogan är en logopedstudent vid Uppsala universitet. Likt Kia har skrivandet alltid haft en stor betydelse i hans liv. Förra sommaren kände han att han hade samlat på sig tillräckligt med dikter för att kunna sammanställa dessa. Han lånade sin brors lägenhet i Östersund där han stängde in sig i en vecka och sammanställde sina texter.
– När jag var klar var jag helt slut, men då skulle jag ju börja leta efter förlag som ville ge ut mina dikter.
Till sist nappade förlaget Ekström & Garay, även det ett hybridförlag. I höstas hade han äntligen sin diktsamling “Yttre tankar och inre handlingar” i handen.
⎼ När jag fick samlingen i handen gick det tillbaka till att kännas overkligt, men känslan av antiklimax var kvar. Kanske för att det var svårt att förstå vad jag höll i handen.
Evindar skrev sin första dikt när han var 16 år. Nu, tio år senare, kan andra ta del av hans skrivande. Dock har vägen inte heller varit helt rak för honom.
⎼ Jag hade ett uppehåll på två, tre år. Det kom naturligt. Det drivet jag hade första vändan var inte lika starkt som det jag har nu. Det var inte lika spontant. När det inte kunde komma på beställning så dog det ut, säger han.
Skrivandet tog fart igen när Evindar för fem år sedan ställde upp i en Poetry Slam-tävling på Reginateatern i Uppsala. Trots att det inte riktigt var hans “scen” hittade han tillbaka till skrivandet.
Att skriva dikter har varit ett sätt att kanalisera känslor för Evindar, men poesi har aldrig varit något han läst mycket av. Han har dock alltid varit en boknörd, och att en dag ge ut något har alltid varit en avlägsen dröm. Evindars bästa tips till andra med bok-drömmar är att tro på sig själv och det man skriver om. Sedan att våga ta steget att skicka in manuset till förlag.
Trots att både Kia och Evindar främst skrivit för sig själva, kändes det viktigt att deras manus någon gång skulle bli utgivna. För Kia var detta något som motiverade henne att fortsätta med boken.
⎼ Skrivandet är otroligt kul, men drömmen har alltid varit att en dag få ge ut en bok.
Att vilja ge ut en bok är något som på senaste tiden blivit mer och mer vanligt. Exempelvis hade Bonnierförlagen en ökning på inskickade bokmanus med 25–30 procent över medelsnittet under 2020. En av anledningarna är att pandemin frisläppt tid för många.
Kia uppmanar alla som vill skriva att vända sig till en lektör. För henne har detta varit ovärderligt. Hon tipsar även om att läsa på om olika förlag och att gå en skrivkurs. Även Evindar tipsar om att hitta rätt förlag för sin text, men till skillnad från Kia menar han att det inte behövs högskolepoäng i skrivande för att bli en bra författare. Det viktigaste tipset sammanfattar Kia med orden: Börja skriv, och skriv klart!