När UNT når Lina Nordquist befinner hon sig på sitt kontor i riksdagshuset. Enligt henne själv är det första gången på dagen som hon fått chansen att sitta ned. Det är en hektisk tid i politiken.
– Vi ser alla lite ut som tvättbjörnar i ansiktet just nu, med svarta ringar runt ögonen. Dels är det regeringsarbetet, men våren är också den tiden det är mest att göra med riksdagsmotioner. Det är slitigt, men ingen tycker synd om sig själv, säger hon.
För just Lina Nordquist är det kanske extra hektiskt. Som riksdagsledamot för Uppsala län är hon numera både sjukvårdspolitisk talesperson och gruppledare för Liberalerna. Att hon nu dessutom släpper sin tredje roman på knappt tre år fick kanske därför en del att höja på ögonbrynen.
På frågan om hur hon egentligen har hunnit med skrattar hon till.
– Det enkla svaret är att det är fusk. Bokmanusen var i stort sett färdiga alla tre innan första boken kom ut. Jag började skriva när barnen var små i allt från anteckningsblock till marginaler på forskningsrapporter. Idag har jag garderoberna fulla med papper, skräp och kanske bra historier.
Debuten "Dit du går, följer jag" slog ned framför en jublande kritikerkår år 2021, och utspelar sig främst i Hälsinglands skogar under 1900-talets första hälft. I den andra boken, "Livet innan du dör", flyttade spelplatsen in bakom hemmets mörka väggar i en villaidyll i Valsätra.
Med nya boken "Tigerkakshjärta" återvänder Lina Nordquist till debutromanens och barndomens Hälsingland, dit bokens huvudperson Eder tvingas flytta tillsammans med sin mor och lillebror under tidigt 1930-tal.
– Jag har alltid haft ena stöveln i Hälsingland och andra stöveln i Uppsala. Det är de platserna som känns hemma, förklarar hon.
Precis som debutromanen behandlar "Tigerkakshjärta" ämnen som fattigdom och utsatthet. På många sätt är den en mörk historia, sporrad av Lina Nordquists egna rädslor som nybliven mamma.
– Alla mina tre romaner handlar om vad som händer om man inte kan skydda de man älskar. Jag skrev egentligen ingenting förrän mina egna barn föddes, då hände något med världen. Den blev väldigt mycket vackrare men också väldigt mycket mer brutal, säger Lina Nordquist.
I takt med att barnen blivit äldre har rädslorna till viss del avtagit. Det är läskigare att ha en ettåring än en tolvåring, menar Lina Nordquist. Något som kanske har färgat av sig i den tredje boken, som enligt författaren själv trots allt har fler strimmor av solsken. Det visar sig inte minst i gestaltningen av en morfar och hans stuga i Regnsjö, Hälsingland.
– Jag märkte det efter att jag hade redigerat den här romanen. När det kommer till morfadern är det verkligen ren lycka som får ta plats. Det är rotmos och smör och granngårdens häst som fölar. Jag kan ha hunnit skriva av mig en del av mina rädslor nu, det var lättare att släppa in ljuset denna gång.
Någon fjärde bok hävdar hon bestämt inte är på gång, även om idéer, karaktärer och små historier alltjämt finns. Fokuset är på riksdagsarbetet, även om skrivandet alltid finns närvarande.
– Som politiker kan jag göra verklig skillnad för människor. Men det är väldigt fyrkantigt och noggrant, man får inte slarva. Därför tycker jag att det är skönt att under en stund få både ljuga, skarva och slarva. Det är som ett kaninhål man kan fly in i.
Tigerkakshjärta kommer ut 26 mars.