Carina Burman:
– Jag vill ge det till Ali Smith. Hon är en briljant stilist, en av de bästa författare jag läst. Man ser också att hon utvecklas, hon skriver inte som hon gjorde i början. Hon har en väldigt bra stil, modernistisk och samhällsmedveten. Hennes årsttidssvit på fyra böcker som behandlade samtidens Storbritannien, då kändes det nästan som om hon skrev den rakt in i tryckpressarna
.
Ola Larsmo:
– Det är sällan jag haft rätt, men två författare från USA ligger högt på min lista: Don deLillo och Marilynne Robinson. De har bägge skrivit romaner som på mycket olika vis blottlagt vad historien gör med oss, dramatiskt, brutalt och fängslande.
Negar Naseh:
– Jenny Erpenbeck. Hennes romaner är skrivna med otrolig omsorg, genomlysta av medkänsla och kärlek. De utspelar sig mot bakgrund av 1900-talets stora omvälvningar men berättar om människor och om system på ett subtilt magnifikt sätt.
Sara Lövestam
– Jag svarar inte på den frågan, jag brukar hålla mig utanför det. Det tar för mycket tid för mig att tänka ut ett svar!
Fredrik Hardenborg:
– Joyce Carol Oates, utan tvekan. Jag stod precis och tänkte på det. Jag vill ge henne det med tanke på att hennes stora och omfattande författarskap har betytt så mycket för skrivande människor. På senare år har hon kanske haft en ojämn kvalitet men det är fortfarande otroligt stark litteratur. Man kan inte förbise betydelsen av hennes inflytande på litteraturen i hela världen. Det är konstigt att Nobelkommittén har förbisett henne.