Dag Thelander återskapar en förlorad värld

En kaotisk hemmafest med sex, fylla och stora känslor. Dramatikern Dag Thelander färdas 20 år tillbaka i tiden i sin debutbok "Innan nån dog".

Dag Thelanders bok "Innan nån dog" (Polaris förslag) är skriven på rim, i likhet med många av de teatermanus han skrivit genom åren.

Dag Thelanders bok "Innan nån dog" (Polaris förslag) är skriven på rim, i likhet med många av de teatermanus han skrivit genom åren.

Foto: Göran Sterner

Litteratur2021-02-04 19:07

37-årige Dag Thelander har gjort sig känd som manusförfattare och regissör med friteatergruppen Östfronten som bas. Till de senaste föreställningerna hör musikalen "Trollkarlen från Chicago", om ekonomen Milton Friedman, och monologen "Sommar" med Åsa Forsblad Morisse. Båda spelades på Uppsala stadsteater under hösten 2020.

Nu ligger scenkonsten i träda på grund av pandemin. Kan det vara därför Dag Thelander fått tid över att skriva en bok?

– Nej, faktiskt inte. Våren 2019 var jag föräldraledig och det var då jag började skriva på boken. Jag tror att det blev ett rim per dag ungefär.

Rimmen är en av sakerna som gör att "Innan nån dog" – med undertiteln "Balladen om sommarens sista fest" – sticker ut i floden av nya böcker. Historien kan liknas vid en lång novell skriven på rimmad vers. Det ger en annorlunda läsupplevelse jämfört med vanlig prosa, berättelsen liksom studsar fram i ett rytmiskt tempo.

– Jag har ju skrivit långa sångtexter på rim tidigare. Den här gången ville jag testa hur långt man kan dra ut en rimmad berättelse. Handlingen kom i nästa steg, säger Dag Thelander.

"Innan nån dog" skildrar tämligen osminkat en föräldrafri festkväll i ett av Uppsalas villaområden en sensommarkväll runt millennieskiftet. 

Värden John och hans bästis Jens börjar halsa öl redan på eftermiddagen. Fler och fler människor dyker upp: fyra femtedelar av ett hajpat indieband, Anna från Ung Vänster, Agnes i sin lila blus och hennes kille Håkan, som är Kåbos enda rastafari samt hårdrocks-hogsen Peck och Svinet. Med flera. Exempelvis Saga, en norrländsk tjej som liknar Wynona Ryder, enligt Jens som bjudit in henne.

Dramatiken tätnar snabbt när det visar sig att både Jens och John är intresserade av Saga. Mer om handlingen ska inte avslöjas. Men utan att berätta för mycket blir det tveklöst en lång natts färd mot dag för festdeltagarna.

– Visst har jag försökt att skriva en fängslande historia. Men det jag framför allt vill skildra är miljön och människorna, helt enkelt den värld jag och mina kompisar levde i för 20 år sedan, säger Dag Thelander.

Som teatermänniska är han inte främmande för att använda sig av stoffet i en scenföreställning någon gång i framtiden. I så fall blir det troligen i musikalens form. Precis som är fallet med det manus han nu arbetar på, om den franske filosofen Foucault och hans år i Uppsala på 1950-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!