I januari 2025 släpper Carina Burman ”Döden tar semester”, en lek med genren och blinkning till deckarens guldålder.
– Boken är en pastisch på en 50-talsdeckare. Den handlar om 50-talets Sverige och många olika sorters människor som tvingas komma tillsammans i ett ganska begränsat utrymme, säger hon.
Författaren och litteraturforskaren Carina Burman gav 2023 ut essäsamlingen ”Drottningar och pretendenter”. Boken fick fin kritik och utsågs till Årets faktabok 2023 av Svenska Deckarakademin.
Inspirationen till den nya romanen kommer från arbetet med ”Drottningar och pretendenter”. Men vad som inspirerat själva mordgåtan håller hon hemligt.
– Jag tycker inte att man ska spoila. Jag har märkt att 50-talsdeckare ofta tar sig an specifikt kvinnliga problem och har dem som del av mordgåtan. Jag kände att det här kan vara bra, säger hon.
Huvudkaraktären Florence Granat, av Burman kallad ”Florrie”, är en medelålders utarbetad deckarrecensent. Hon har varit en ständig följeslagare i arbetet med romanen.
– Hon är ett rejält och korpulent fruntimmer. Hon är självsäker men inte perfekt. Det tror jag att många tycker om med henne, säger Carina Burman.
Entusiasmen för deckargenren och litteratur var något som hon fick med sig från hemmet.
– Jag skyller på min pappa, säger hon och ler.
Båda föräldrarna hade ett intresse för litteratur och hon minns hur hon brukade följa med sin pappa till stadsdelsbiblioteket i Norrköping. Vid 14-års ålder läste hon klassiker som Agatha Christie och Dorothy L Sayers. Deckargenren blev bryggan mellan barn- och vuxenlitteratur. Burman menar att en av de klassiska deckarnas förtjänster är att de är tänkta att vara lätta att ta till sig, vilket gör dem passande för en målgrupp i gränslandet mellan barn och vuxna.
– Pratet är en del i deckarens struktur, det handlar ofta om att någon ska förhöras utan att förstå det och råka försäga sig, säger Carina Burman.
Sedan upptäckten av genren i tonåren har läsningen varit en källa till återhämtning. För Burman är deckare en typ av litteratur som inte är förknippat med jobb, tills nyligen.
– Deckarläsning står för fritid, avkoppling och en trygghet, även om jag sabbat det lite genom att börja skriva om det, säger hon och skrattar.
Burman menar att klassiska deckare ofta följer en tydlig form som är lätt att känna igen sig i.
– Man vet att det slutar bra, det är väldigt sällan som huvudpersonen dör.
Arbetet med romanen har varit lustfyllt och det har varit en tillgång att skriva om ett ämne där hon besitter mycket kunskap.
– Det har varit väldigt roligt. Första kapitlet bara sprutade fram, säger Carina Burman.
Blir du extra självkritisk när det är en genre som du kan väl?
– På något sätt är skrivande oavsett genre en bergochdalbana mellan självförtroende och självförakt, där man förhoppningsvis landar i självförtroende, säger Carina Burman.
I stället menar Burman att hon till romanen fått plocka från olika delar av sin expertis. Utöver ”Drottningar och pretendenter” har Burman forskat om guideböcker. Rom har också en speciell plats i hennes hjärta. Inför den nya romanen har hon varit tillbaka i staden.
– Jag har undersökt höjden och lutningen på olika broräcken och trappor. Jag tog till och med selfies för att se hur höga de är i relation till mig, säger Carina Burman.