När Håkan Nesser ifjol gav ut “Halvmördaren” var han redan klar med nästa roman, alltså “Den sorgsne busschauffören från Alster”, som kommer ut i dagarna.
– Jag skriver allt i ett svep och redigerar sen. Jag vill ha alla möjligheter öppna, att skriva är som att läsa. Det är spännande om man inte vet vad som händer, säger den 70-årige författaren på telefon från Gotland.
Där bor han sedan sju, åtta år och dessförinnan i New York, England och 37 år i Uppsala.
– Jag räknas inte som gute än, jag har hört att det tar tre generationer. Men gotlänningarna är ett bra folk, säger han med ett varmt skratt.
Och nya boken utspelar sig på den gröna ön. Han började skriva den när han låg på sjukhuset vintern 2018/2019, efter att ha genomgått en canceroperation som gick bra.
– Jag låg på lasarettet och hade lovat bekanta att skriva om Gotland, så jag tyckte att det var ett bra tillfälle, säger han.
I boken befinner sig kommissarie Barbarotti på Gotland när han får veta att ett gammalt fall tas upp på nytt. Något verkar ha gått fel i den sex år gamla utredningen om hoten mot akademikern och busschauffören Albin Runge som bor i Uppsala.
– Runge är en tragisk figur. Han råkar ut för en olycka som gör honom till den han är. Han känner att han inte borde leva, säger Håkan Nesser.
Även Barbarotti är en egendomlig karaktär som figurerat i flera böcker. Nesser säger att han blivit luttrad med åren.
– Han har varit med om mycket och bär på en personlig sorg, samtidigt är han nyfiken och blir inte cyniker av sitt arbete.
Håkan Nesser förtydligar att hans bok inte är samhällskritisk, som många andra deckare i dag.
– Det ges ut många dåliga böcker i deckargenren. Det är onödigt mycket våld och handlar om en galen mördare som fått en taskig uppväxt. Sen låter det fint när man kallar det "socialkritik", säger han.
Ofta skildras en oroväckande samhällsutveckling och människors handlande förklaras med strukturella problem. Håkan Nesser tycker istället att det enskilda människoödet är minst lika viktigt.
– Jag kan begripa att unga människor som inte ser andra alternativ blir kriminella. Men jag tycker att det är intressantare att borra ner sig i “normala människor”, vad det nu är, som inte har tydliga motiv. Även du och jag kan hamna i situationer som får oss att begå brott, om vi kan förstå det kanske vi bättre kan förstå onda gärningar, säger han.
När femte boken om Barbarotti, "Styckerskan från Lilla Burma", gavs ut 2012 sa Håkan Nesser att det var sista boken i serien, men sen kom “De vänsterhäntas förening” 2018 som handlar om både Van Veeteren och Barbarotti.
– Man säger så mycket dumt. Efter “De vänsterhäntas förening” fick jag en idé. Tänk om jag skulle skriva sammanlagt tio böcker om Van Veteeren och tio om Barbarotti och en tillsammans, men vi får se, säger han.
Han berättar att siffran 21 har en speciell betydelse för honom. När han som ny författare skulle ge ut “Det grovmaskiga nätet” 1993 ville han först döpa den till "21:a fallet", men det ville inte förlaget.
– Jag kanske ger ut en bok med den titeln för att ge igen, säger han skämtsamt.
Fler böcker är alltså att vänta och i vanlig ordning är nästa bok redan klar.
– Den utspelar under våren 2020, men jag skrev den innan coronapandemin så jag har behövt göra om den. Men jag ska skicka in den nu i augusti. Det jag kan säga är att några författare råkar illa ut i den, säger Håkan Nesser.