Åter till Uppsala med ny roman i bagaget

Med romanen "Skärvornas drottning", gestaltar Uppsalafödda författaren Johanna Nilsson ett kvinnoöde från 1500-talet.

Uppsalafödda författaren Johanna Nilsson är åter på klassiska Uppsalamarker efter några år i Stockholm. Hennes nya roman är en historisk sådan.

Uppsalafödda författaren Johanna Nilsson är åter på klassiska Uppsalamarker efter några år i Stockholm. Hennes nya roman är en historisk sådan.

Foto: Svetlana P Jansson

Litteratur2019-11-04 07:00

– Det är så skönt att vara tillbaka i Uppsala där jag är född. Jag mår bra här. I Stockholm har jag känt mig som en besökare, säger Johanna Nilsson vid ett bord på ett anrikt Uppsalacafé.

Hon berättar att hon gillar att sitta och skriva sina böcker på caféer, omgiven av människor. Den senaste romanen, "Skärvornas drottning", avslutade hon under en resa till Marocko i september.

– Jag hade fått i uppdrag att skriva en elfte roman i stafettbokserien "Släkten", berättar hon.

 – Förutsättningarna var att det skulle handla om ett kvinnoöde på 1500-talet och att en ring, som burits av de tidigare kvinnorna i serien, skulle vara med. Jag har inte skrivit historiska romaner tidigare och det var svårt att få den färdig. Önskar att jag hade haft lite mer tid.

Romanen handlar om Hedvig som växer upp på Ransta gård i Uppland. Ända sedan hon var liten har hon drömt om att få bildning vid ett kloster och att hon inte ska ha någon man som bestämmer över henne.

– Hon är råfeminist som jag, fast på den här tiden fanns säkert inte uttrycket, säger Johanna Nilsson.

Efter en brutal händelse tvingas Hedvig fly. Under en natt möter hon en ung man, Gösta. Men redan nästa dag skiljs de åt. För hans del bär vägen ända fram till den svenska kronan. Hennes öde är mörkare.

– Jag har hittat på både klostret som Hedvig är på väg till och borgen där hon får en tillfällig fristad. Annars har jag gjort en del research, bland annat intervjuat en nunna, syster Dorotea, här i Uppsala, som fått en namne i boken och en annan nunna i Tomelilla kloster om medeltida klosterliv.

Hedvig får ta itu med flera förluster och hon får allt svårare att hantera sina erfarenheter.

 – Men hon möter stor tolerans. Jag tänker mig att det var så förr, att det fanns en större öppenhet för psykisk ohälsa.

Johanna Nilsson är inte så intresserad av att beskriva miljöer. Det är dialoger och relationer som fascinerar henne, vare sig hon skriver för unga eller vuxna. Något hon har användning för när hon skriver ljudböcker. Nyligen har hon avslutat en trilogi om Summer Karlsson, som hon själv kallar existentiell feelgood. En ny ljudboksserie och en ungdomsbok är också på gång.

Är det inte ett ensamt liv att vara författare?

–  Nej inte alls.Jag har mina romanfigurer omkring mig hela tiden. Såg några av dem utanför på gatan när jag åkte buss häromdagen. Då ställde jag mig frågan: vad är verkligheten egentligen?

Relationer är det som Uppsalafödda författaren Johanna Nilsson helst skriver om. Hon bor återigen i Uppsala och har flera intressanta bokprojekt på gång.
Relationer är det som Uppsalafödda författaren Johanna Nilsson helst skriver om. Hon bor återigen i Uppsala och har flera intressanta bokprojekt på gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!