TILL ROMANÄLSKAREN
"Eufori. En roman om Sylvia Plath" av Uppsalaförfattaren Elin Cullhed. Hon "blåser sprakande liv i poeten som under sitt korta liv kämpade med att vara både geni och hemmafru. [---] En underbar värld att gå in i", tyckte UNT:s recensent. Många höll med – såväl läsare som tävlingsjury – och "Eufori" fick välförtjänt Augustpriset för årets bästa skönlitterära bok.
"Vård, skola, omsorg". Linn Spross, också hon från Uppsala, gjorde en hyllad comeback i slutet av sommaren efter "Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet" (2013), som också rekommenderas varmt! "En ursinnig och underhållande uppgörelse med universitetsvärlden", skrev vår recensent om den senaste romanen.
"Löpa varg". En av Kerstin Ekmans bästa romaner, tyckte vår kritiker. "Författarrösten är mild, närmast avslappnad, ändå märker jag under läsningen att en hand bakifrån kopplar ett grepp om nacken. En hand som bara anas. En som inte behöver demonstrera sin styrka." Romanen drog även igång en varg-debatt på UNT:s kultursida.
"Morgonstjärnan" av Karl Ove Knausgård. Den första delen i en trilogi om jordens undergång hyllades av vår recensent: "Knausgård återförtrollar världen och sitt författarskap. [.---] Jag längtar redan efter nästa bok, liksom mitt tolvåriga jag längtade efter nästa Harry Potter-bok".
TILL FACKBOKSNÖRDEN
"Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning". Nils Håkanson, ursprungligen från Uppsala, stod på prispallen tillsammans med Elin Cullhed i november då han vann Augustpriset i klassen årets fackbok. Den här essäboken är både underhållande och spränglärd.
"Judarnas historia i Sverige". Uppsalaforskaren Carl Henrik Carlsson var även han Augustprisnominerad i kategorin årets fackbok. Ett översiktsverk som fascinerar och ger nya insikter.
"Tyrannens tid". Magnus Västerbro gör upp med Karl XII:s skräckvälde under tiden då stormakten gick under. "Det är oavbrutet fascinerande och spännande", skrev vår kritiker.
"Tim" av Måns Mosesson. Om hur Tim "Avicii" Bergling slår igenom och hur resan sedan snabbt går från pojkrummet till enorma turnéer och sedan mot utmattning och det tragiska självmordet. "Musikjournalistik när den är som bäst", ansåg vår recensent om boken.
TILL POESIFANTASTEN
"Proponeisis" av Johan Jönsson. Vår kritiker älskade detta mastodontverk (det är på omkring 2 200 sidor!): "Att läsa "Proponeisis" är som att vada genom en flod av träck – men skönheten på andra sidan är häpnadsväckande."
"Barndomsbrunnen". Göran Greider skrev dikter om sin cancer och UNT:s kritiker hyllade samlingen: "Allt förvandlas till klasskamp hos Greider. När livet blir hotat tar han det i sin famn – sjukdom, barndom, familj, katt, hund och alla människor, allt förtryck och lidande han ser – och bär det trotsigt som gick han med demonstranterna i Ådalen 1931. Det kan bara Göran Greider."
"Bländad av död och kärlek. 130 år av finlandssvensk lyrik". Egentligen den enda lyriksamling du behöver i år. Den vänder sig till en ung och/eller poesiovan läsekrets, men det kan man bortse från om man nu råkar vara poesiexpert. För det här är en samling att älska och återkomma till många gånger. Här presenteras klassiker av Edith Södergran och verk av mer okända poeter sida vid sida.