Bokcirklar är populära. Ofta handlar det om en ett halvdussin vänner eller kollegor som ses hemma hos varandra och diskuterar en nyläst bok. Missionkyrkans bokcirkel har ett lite annat upplägg. Den är öppen för alla och här finns inga måsten. Du behöver inte ens ha läst kvällens bok eller delta i diskussionen. Att bara lyssna och på så sätt vidga sina vyer räcker fint.
– Nej, vi ställer inga krav på dem som kommer. Man väljer själv hur aktiv man vill vara i samtalet. Det är informellt och ganska kravlöst, vilket jag tror många uppskattar, säger Agneta Ekström, som varit med och lett samtalen de senaste 12–13 åren.
Ofta inleds en cirkelkväll med att två personer från gruppen ger sin syn på boken. Deras läsupplevelser kan förstås skilja sig åt, vilket bara berikar det efterföljande samtalet. Själv ska Agneta Ekström vara med och introducera den norska författaren Ingvild H Rishøis roman "Stargate".
– Det händer också att vi har författarbesök. Den här terminen kommer Gun-Britt Sundström och presenterar sin senaste bok "Skrivliv. Från första boken till första barnet", säger Agneta Ekström.
Hur många som söker sig till Missionskyrkan på måndagskvällar varierar beroende på vilken bok och författare som ska diskuteras. Urvalet är brett. Det ska finnas plats för både lättillgänglig litteratur och böcker med lite mer tuggmotstånd. Nyutgivna titlar varvas med klassiker.
– Det händer att vi är 50–60 personer, men det vanliga är ett 20-tal. Medelåldern är hög och kvinnorna är i klar majoritet, vissa kvällar har vi inte en enda man här. Varför det ser ut så kan jag faktiskt inte svara på, säger Agneta Ekström.
Vårterminen inleds 12 februari med ett samtal om Nobelpristagaren Jon Fosse, som presenteras av Uppsalaförfattaren och -kritikern Leif Zern. Han är expert på Fosses dramatik och har skrivit essäboken "Det lysande mörkret", där han analyserar norrmannens teaterpjäser.
Terminen avslutas 13 maj med en klassiker som förmodligen ganska få tagit sig genom, James Joyces "Ulysses".
– Den är oerhört svår. När vi fick höra att Ola Larsmo läst om "Ulysses" förra sommaren slog vi till och bokade honom. Han säger att det verket ska man inte försöka läsa som en vanlig bok, utan ta till sig som musik. Det ska bli väldigt spännande att höra hans introduktion, säger Agneta Ekström.