Kommer den fysiska boken att överleva? När Svenska förläggarföreningen analyserar bokbranschens utveckling de senaste 20 åren står det klart att digitaliseringen har kastat om allt. År 2023 var strömningstjänsternas marknadsandelar 32 procent, och bara 22 procent för den fysiska bokhandeln. Internetbokhandeln, som var i sin linda 2003, hade en marknadsandel på 42 procent samma år.
Mest förvånad är Richard Herold, ordförande för Svenska förläggareföreningen, över hur stora Storytel har blivit.
– Det har vi förstås sett men när vi lade ut siffrorna blev det spännande, det var ett företag som inte ens fanns för tio år sedan, som har tagit ett enormt insteg på marknaden, både på distributions- och förlagssidan.
Mängden titlar ökar
Den fysiska boken står fortfarande för två tredjedelar av bokbranschens omsättning och Richard Herold är inte orolig för att den kommer att försvinna. Men en utmaning för förlagen är att det erbjuds allt fler titlar, anser han.
– Mängden titlar kommer att öka och det försvinner inga böcker. För tjugo år sedan tog böcker slut, nu finns de finns som e-bok, ljudbok och på originalspråket.
För att det ska fortsätta finnas kvalitet, mångfald och fördjupning i den svenska utgivningen är litteraturstödet centralt, enligt rapporten.
Priset en utmaning
Takten i bokbranschens förändring lär inte stillas, rapporten förutspår till exempel fler AI-inlästa böcker och fler böcker tillgängliga på originalspråk i framtiden.
– De som läser väldigt mycket har fått tillgång till mer böcker till ett väldigt lågt pris och det är en utmaning för branschen, säger Richard Herold.